Foto:Milos Sovilj

Izložbom "Svemirski brodovi" Marka Lađušića 23. novembra u 19 časova biće otvoren novi prostor Galerije savremene umetnosti Monolog u Kralja Petra 26, saopšteno je iz ove beogradske kulturne institucije.

S postavkom „Svemirski brodovi“ Lađušić odaje omaž svojim dečačkim snovima i maštanjima, koja je, podstaknut kustosom Denisom Leom Hegićem, odlučio da prenese na platno.

Na izložbi će publici prikazati najnovija dela, koja su oslikana najdubljom crnom bojom ikada proizvedenom, prikazujući jedinstvenu tehniku akrila koja apsorbuje svaki trag svetla – kao i u svemiru oko nas.

Ova serija dela, nastala na nereflektirajućim površinama, označava pionirski presek umetnosti i tehnologije, navode iz ove galerije.

Foto:promo

– Ovo su moji počeci, moja intimna razmišljanja koja nisam do sada iznosio. Znači mi što je ceo tim galerije prepoznao vrednost jedne dečije fantazije i omogućio mi da je ispunim na ovaj način – reči su Marka Lađušića, slikara, vajara i umetnika multimedijalnih performansa, koji radi kao redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde živi, a takođe predaje i na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka. 

Marko Lađušić Foto:Nemanja Maras

Umetnik u svom decenijskom radu crpi inspiraciju iz svakodnevnog života i detinjstva, težeći da predstavi željenu imaginarnu stvarnost. Konstruiše karakteristične sisteme koji su lišeni realistične gravitacije, prepoznatljivog motiva i tačnih proporcija, a njegove trodimenzionalne slike, ili „strukture“, konstantno se igraju sa percepcijom i razumevanjem, pozivajući posmatrača da učestvuje u izgradnji i otkrivanju mnogobrojnih slojeva boje i značenja.

Bonus video: Sudar slikara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar