Dejan Zečević Foto:Nemanja Jovanović

Proslavljeni srpski reditelj i scenarista Dejan Zečević ovogodišnji je dobitnik nagrade "Bela Lugoši" koju "Dead Lake Horror & Wine Festival" dodeljuje za izuzetan doprinos horor umetnosti.

Osmo izdanje festivala horora i vina Dead Lake, počinje danas, 9. decembra u 19h pod sloganom „Osma ofanziva horora i vina“. Festival se održava u bioskopu Abazija pokraj jezera Palić i tokom tri dana predstaviće relevantan presek najznačajnijih dugometražnih ostvarenja horor žanra iz celog sveta.

Programski direktor festivala Milan Todorović najavljuje pravu ofanzivu horora i vina ove godine.

– Imamo bogat program premijernih filmova, brojni gosti nam dolaze, a imamo čak i jednu veliku premijeru. U pitanju je američko-srpska koprodukcija – film iznenađenja koji prikazujemo u subotu od 19h, uz prisustvo glumaca i ekipe filma. Pored toga ove godine nam je fokus bio na britanskoj kinematografiji, gde bih izdvojio film „Pastir“ u kojem igra čuvena Greta Skaki. Festival ce otvoriti kiparski film „Duhovi ponedeljka“, a gost festivala je i producent ovog filma Loris Kurči. Ističe se i kratki domaći film „Furija“ u režiji Petra Ristovskog – ističe Todorović.

Foto:Promo

Poslednjeg dana festivala Dejanu Zečeviću će biti uručena nagrada „Bela Lugoši“ za izuzetan doprinos horor umetnosti.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo što ćemo ove godine uručiti nagradu Bela Lugoši za izuzetan doprinos horor umetnosti eminentnom domaćem reditelju Dejanu Zečeviću, koji u svojoj filmografiji ima veći broj uspešnih filmova ovog žanra. Zečević je pionir savremenog horor filma u srpskoj kinematografiji. Konzistentno dosledan svom stilu, on je u poslednjih 20 godina režirao naslove kao sto su „T. T. Sindrom“, „Neprijatelj“ i „Procep“, gde je horor žanr smisleno uvodio u razlčite teme kojima se bavio. Čak i njegov poslednji igrani film – „Izgrednici“, nedvosmisleno prati svetski trend tzv „uzdignutog“ horora. Dejanu Zečeviću biće uručena nagrada u nedelju 11. decembra u 19 časova, a biće prikazani filmovi „Neprijatelj“ i „T. T. Sindrom“, što će biti odlična prilika da se ovi kultni filmovi pogledaju na velikom platnu – kaže Todorović.

Dejan Zečević Foto:Milan Todorović/Talking Wolf Productions

Ovu nagradu su do sada dobili i Đorđe Kadijević, Ruđero Deodato, Džulijan Ričards, Maksim Aleksandar i Udo Kir.

Dejan Zečević je proslavljeni srpski reditelj koji je za trideset godina rediteljskog stvaralaštva doneo je opus od deset igranih filmova, više od dvesta epiozoda TV serija, nekoliko dokumentarnih, TV, i kratkometražnih filmova. Njegovi filmovi su na domaćim i medjunarodnim filmskim festivalima osvojili preko 100 nagrada.

Film „Neprijatelj“, koji se prikazuje u nedelju 11. decembra, učestvovao je u glavnim programima na preko 20 međunarodnih festivala i osvojio brojna priznanja. Poslednji autorski film, „Izgrednici“ imao je svetsku premijeru na Čikago film festivalu, a na domaćem Festu odneo je nagrade za najbolji film i domaćeg i međunarodnog žirija filmske kritike (FEDEORA, FIPRESCI), bio je i srpski predstavnik za Oskara. Dobitnik je godišnjie nagrade FIPRESSCI za reditelja godine, (1996, 2002, 2007, 2010. godina) u Srbiji.
Nakon dodele nagrade, festival zatvara koncert grupe Vrooom.

Ulaz na sve projekcije je slobodan dok su ulaznice za koncert grupe Vrooom dostupne na blagajni bioskopa Abazija.

Bonus video: Mads Mikelsen sa fanovima na Sarajevo film festivalu 

Komentari

Svi komentari (0)