Alice Sara Foto: Pascal Albandopulos/Beogradska filharmonija

Beogradska filharmonija predstavlja jednu od najsjajnijih zvezda svetske klasične muzike mlađe generacije - pijanistkinju Alis Saru Ot, (u petak 15. aprila) koja će pod upravom dirigenta Antonija Mendeza svirati samo - levom rukom, a na programu su dela Ravela i Prokofjeva.

Svestrana Alis Sara Ot, jedinstvena je pojava na muzičkoj sceni i jedan od najkreativnijih umova klasične muzike. Lista njenih saradnika uključuje najatraktivnija svetska imena poput Gustava Dudamela, Ser Antonija Papana, Pava Jarvija, Vladmira Aškenazija i mnoge druge.

Ekskluzivna umetnica Dojče Gramofona, takođe je talentovani ilustrator i dizajner. Alis Sara Ot kreirala je prepoznatljivu liniju torbi za JOST, jedan od vrhunskih nemačkih modnih brendova. Takođe je bila globalni brend ambasador za Technics i sarađivala je sa francuskom kućom luksuznog nakita Chaumet, koja je deo LVMH grupe. Pijanistkinja će izvesti jednu od najatraktivnijih kompozicija napisanih za klavir, Koncert za levu ruku, Morisa Ravela. Kompozitor je ovo delo komponovao za austrijskog pijanistu Paula Vitgenštajna, koji je izgubio desnu ruku u Prvom svetskom ratu.

Ceo filharmonijski program ovog petka u znaku je egzotičnih kompozcija pod upravom mladog španskog dirigenta Antonija Mendeza koji predvodi Beogradsku filharmoniju prvi put.

Antonio Mendez Foto: Beogradska filharmonija/Promo

Koncert započinje evociranjem senzualnih španskih flamenko ritmova u Ravelovoj kompoziciji Alborada del gracioso. A filharmonijsku publiku očekuje kulminacija u drugom delu koncerta kada će se dirigent predstaviti u punom svetlu sa jednim od omiljenih dela čitavog klasičnog koncertnog repertoara – odlomcima iz baleta „Romeo i Julija“ Sergeja Prokofjeva.

Bonus video: Koncert Zubina Mehte na Kolarcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar