Karikatura: Dušan Petričić

Premijerka Srbije Ana Brnabić bira dobitnika Oskara među glumcima povezanim sa režimom, dok za kritičare vlasti postoji samo jedan put - spakovani koferi. Tako izgleda nova karikatura Dušana Petričića za "Novu".

Već nedelju dana traje hajka na glumca Marka Janketića, sina legendarnog Miše Janketića, zbog izjave o Srbiji koju je dao u novoj emisiji portala Nova.rs „PopTok“ sa Perom Jovovićem.

PROČITAJTE JOŠ

Zbog toga što je rekao da bi svoje ćerke savetovao da, prilikom odlaska iz Srbije, kupe karte u jednom smeru – na Janketića su se obrušili branioci zemlje i „patriote“, vređajući čak i njegovu porodicu. Pored uvreda, Janketić je dobio i pretnje smrću.

Glumac je u trećoj epizodi emisije „PopTok“ pričao o Srbiji, urušenim institucijama i tome da bi savetovao svoje ćerke da „spakuju kofere, kupe avionsku kartu u jednom smeru i napuste državu“, jer, kako je rekao, „ovde nikada neće biti bolje“.

„Voleo bih da moje ćerke žive u društvu koje nije obespravljeno, gde institucije imaju svoju ulogu, živimo u društvu koje ne funkcioniše. Nije pre 10 godina bilo bolje, da je bilo, ne bi sada bilo gore, eto tako bih to rekao“, rekao je on u emisiji „PopTok“ koja se emituje na portalu Nova.rs.

Na pitanje šta bi trebalo da se promeni da bi bilo bolje, Janketić nije imao optimističan odgovor.

„Odavde bi trebalo otići, pokupiš kofere, kupiš avionsku kartu u jednom pravcu i zapališ odavde, ovde nikada bolje neće biti. Malo sam ljut pa ovako pričam. Neko je objavio da su glumci uhljebljeni pa se ne bude protiv Buhe, digla mi se kosa na glavi od Fejsbuk aktivista. Izađite braćo na ulicu, kao ovi veliki Srbi kojima su puna usta Kosova, skupite se, junaci, idite tamo pa se rokajte, nemojte nas da maltretirate, meni ordinirate po mozgu. Sve junaci, ogromni junaci, krste se, mole Boga, to je teror. Mi smo ovde pod terorom. Ovo je pakao“, istakao je sin glumca Miše Janketića i glumice Svjetlane Knežević.

Nakon uvreda sa društvenih mreža, histerija se prelila na državne tabloide, te je tabloid „Alo“ objavio vest sa naslovom „Janketiću, zašto se ne odseliš iz Srbije?“ zajedno sa njegovom slikom iz filma „Dara iz Jasenovca“ gde glumi ustašu. U hajku se uključio i urednik Informera Dragan J. Vučićević koji ga je optužio za „nelojalnost“ jer se žali na Srbiju, a snima serije za državni Telekom.

S druge strane, likovi sa Petričićeve karikature čekaju u redu da vide ko će biti proglašen za dobitnika Oskara. Nagradu uručuje premijerka Srbije Ana Brnabić, članica Srpske napredne stranke, i to za maestralne izvedbe glumaca Miloša Bikovića, Svetislava „Buleta“ Goncića i Mikija Manojlovića.

Izvedbe u čemu? Oskara za šta?

Bule Gončić je filmski i televizijski glumac koji je od 2012. godine aktivno učestvovao u političkim kampanjama Srpske napredne stranke. Imenovan je 13. oktobra 2021. za vršioca dužnosti upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, a decembra 2022. imenovan je za upravnika tog pozorišta. Glumac i član SNS Svetislav Goncić imenovan je za jednog od deset članov Nadzornog odbora za izbornu kampanju u februaru ove godine, čiji je zadatak da prati predizborne aktivnosti i ukazuje na eventualne nepravilnosti, kontroliše postupanje javnih medijskih servisa i predlaže mere za poštovanje jednakosti kandidata u izlaganju njihovih programa.

Svetislav Bule Goncić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Miki Manojlović je svojevremeno za Danas izjavio da je „Vučić jedan od ozbiljnijih ako ne i najozbiljnijih predsednika kojeg smo imali“. Za predsednika Aleksandra Vučića je rekao da je talentovan za politiku i poredi ga sa nekadašnjim predsednikom Francuske, Šarlom de Golom.

„Vučić je za ovdašnju političku sredinu u odnosu na sve druge političke subjekte, aktivne i neke neaktivne, De Gol“, rekao je Manojlović, za N1.

Predrag Miki Manojlović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Miloš Biković, zvezda filma i serije „Južni vetar“, ovih dana je na meti kritika zbog jednog dela scenarija u drugom delu pomenutog filma, u kojem se priča o meštanima Gornjih Nedeljica i iskopavanju litijuma – što je jedna od najaktuelnijih političkih tema u Srbiji danas.

On, s druge strane, kaže da je priča o „potkupljenim zelenim aktivistima“ uprkos činjenici da je većina ljudi to shvatila kao jasnu manipulaciju i političku poruku prožetu kroz popularnu seriju na Javnom servisu, koju inače finansira državni Telekom, „potpuno besmislena“.

Mnogima je zapalo za oko da rečenice koje se izgovaraju u seriji podsećaju na rečenice vlasti kada su u pitanju Gornje Nedeljice, pa se pomislilo da je to slanje iste poruke samo kroz igrani format.

„Ja to razumem, ali u tom smislu bismo morali da izbrišemo sve rečenice, jer negde sve rečenice liče na neke nekad izgovorene“, rekao je.

Nekima je zasmetalo to što se pominju Nedeljice, koje zaista postoje, i tema litijuma, koja je aktuelna. Aktivista iz Gornjih Nedeljica Zlatko Kokanović rekao je tom prilikom za N1 da su meštani ovog sela u dolini Jadra prozvani, etiketirani i ugroženi epizodom serije „Južni vetar“ u kojoj se spominje potkupljivanje aktivista koji se bore protiv litijuma.

„I zato mi nismo prikazali da su oni korpumpirani, već da to plasira neki lik kao laž. Da smo prikazali te aktiviste kako uzimaju novac, mogao bih da razumem da se neko naljuti, ali pošto se to nije desilo, pokazali smo da, iako se to govori, to nije tačno“, naglasio je Biković u Novom danu na „N1“.

A šta je sa Lazom Ristovskim? Velika imena, ali obojica su ipak završila kod bivšeg radikala i “vlasnika” države Srbije, predsednika Aleksandra Vučića, i daju mu legitimitet da svakodnevno urušava demokratiju u zemlji koja ju je teškom mukom počela da stiče.

Laza Ristovski je učestvovao u izbornoj kampanji Aleksandra Vučića i bio na listi SNS-a na poslednjim izborima u aprilu.

“Srbija je promenila svoje lice na bolje, postala je lepša i zdravija, ponosnija. On je vratio dostojanstvo Srbiji”, rekao je Ristovski tada o Aleksandru Vučiću.

Kada je pre nekoliko godina snimao film o Kralju Petru, poznati glumac je otvoreno je rekao da filma ne bi bilo da nije bilo Aleksandra Vučiča.
„Kad kažem podrška predsednika Vučića, nije on došao i dao mi pare, nego je u razgovorima sa RTS-om došlo dotle da RTS mora da stane iza toga“, otkrio je Ristovski.

Lazar Ristovski Foto: Goran Srdanov/ Nova.rs

BONUS VIDEO: PopTok sa Banetom Trifunovićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare