Već dva dana se ne smiruje bura oko jedne izjave popularnog glumca Marka Janketića.

Janketić, koji je do sada ostvario brojne filmske, televizijske i pozorišne uloge (izdvaja se uloga Mirka u seriji „Ubice mog oca“ i ustaškog oficira Maksa Luburića u „Dari iz Jasenovca“), ovih dana je podigao gotovo ceo Tviter. Jedni ga brutalno vređaju, a drugi brane.

PROČITAJTE JOŠ

Razlog? Jedna izjava u kojoj tvrdi da se u Srbiji nikada ništa neće promeniti na bolje i da će svojim ćerkama savetovati da odu iz ove zemlje.

„Voleo bih da moje ćerke žive u društvu koje nije obespravljeno, gde institucije imaju svoju ulogu, živimo u društvu koje ne funkcioniše. Nije pre 10 godina bilo bolje, da je bilo, ne bi sada bilo gore, eto tako bih to rekao“, rekao je on u emisiji „PopTok“ koja se emituje na portalu Nova.rs.

Na pitanje šta bi trebalo da se promeni da bi bilo bolje, Janketić nije imao optimističan odgovor.

Marko Janketić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Odavde bi trebalo otići, pokupiš kofere, kupiš avionsku kartu u jednom pravcu i zapališ odavde, ovde nikada bolje neće biti. Malo sam ljut pa ovako pričam. Neko je objavio da su glumci uhljebljeni pa se ne bude protiv Buhe, digla mi se kosa na glavi od Fejsbuk aktivista. Izađite braćo na ulicu, kao ovi veliki Srbi kojima su puna usta Kosova, skupite se, junaci, idite tamo pa se rokajte, nemojte nas da maltretirate, meni ordinirate po mozgu. Sve junaci, ogromni junaci, krste se, mole Boga, to je teror. Mi smo ovde pod terorom. Ovo je pakao“, istakao je sin glumca Miše Janketića i glumice Svjetlane Knežević.

Nakon emitovanja njegovog gostovanja jedan deo Tviter zajednice kojoj se nije dopalo šta je Janketić imao da kaže odlučio je da glumcu uputi niz brutalnih uvreda.

„Čuj njega. Cio život povlašten, privilegije na osnovu oca na sve strane i sada, kada neki drugi mufljuzi dobijaju više pažnje, ne valja Srbija. Kako će vas sve Srbija isprašiti i vratiti na mjesto niste svjesni. Bolje bi vam i bilo da odete“, glasi jedan od komentara.

„Sinovi naših velikih glumaca, džukele smrdljive“, moglo je da se pročita ovih dana na Tviteru.

„Nek se zapale ovde a i ti s njima. Sve kleti kvaziglumci i lezilebovići, kamo sreće da odeš da te više ne gledamo kako glumataš i prese*avaš se“, imao je da poruči jedan tviteraš.

U moru uvredljivih reakcija na Janketićev stav oglasio se i, ko drugi nego urednik bastiona istine, portala i dnevnih novina Informer – Dragan J. Vučićević.

„Pa, što ne ideš? Ko ti brani? Neće biti, Janketiću, da je tebi u Srbiji baš tako loše… Deder, junačino, reci nam koliko si sađo para zatadio od uloga u TV serijama koje plaća ‘Telekom Srbija’“, napisao je na svom Tviter nalogu Vučićević, ali se nije proslavio jer je ubrzo „zatrpan“ negativnim komentarima.

„Što ti ne kažeš koliko si desetina miliona državnih para prihodovao u zadnjih 10 godina?“, „Treba da te bude sramota, vama ništa nije sveto“, „Pošteno je zaradio za razliku od tebe“, „Zar ti nisi u zatvoru“, samo su neki od komentara koji mogu da se pročitaju ispod Vučićevićevog tvita.

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, takođe je reagovala na Vučićevićev tvit.

„Vučićević se ostrvio na glumca Marka Janketića. A šta zapravo govori njemu i ostalim umetnicima koji ne kliču režimu: TELEKOM ‘vas’ plaća za TV serije DA (radite i) ĆUTITE! Jedini stav koji ‘treba’ da imate je da ga nemate. U suprotnom, kreće mašinerija zla. Marko, nemoj stati“, napisala je ona.

U međuvremenu je reagovao i reditelj Stevan Filipović, koji je stao u odbranu svog kolege.

Stevan Filipovic
Stevan Filipović Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Izjava je iskren sadržaj većine privatnih razgovora koje iole normalni ljudi, koji žele dobro svojoj deci, nažalost svakodnevno vode u ovoj pseudo-državi. ‘Reakcije’ su upravo dokaz da je teza tačna. Ako su u pitanju prazne pretnje stranačkih botova, katastrofalno je što smo došli dotle da su takve stvari u ovom društvu normalizovane, i da botovi vladajuće stranke uopšte postoje, finansirani novcem poreskih obveznika“, počeo je on i dodao:

„Ako nisu botovske reakcije, onda je to još gore, jer su to urlici građana koje propagandna mašinerija Aleksandra Vučića deceniju, planski i smišljeno, pretvara u zveri, a državu u zverinjak. Sa takvim građanima i takvom državom se sigurno ništa neće promeniti, njima je želja Putinova Rusija, Iran… Samo ne razumeju da u takvim društvima ne bi bili Putin, iranske mule, braća Vučić, Brnabić, Siniša Mali, već gore od ovoga što su sad – robovi i topovsko meso. A na kolegama i koleginicama je da razmisle kom gospodaru služe – istini i umetnosti, ili je svako tezgarenje sa državnim rediteljima i na mafijaškim projektima prihvatljivo? Kako mi doprinosimo kreiranju takvog, nepodnošljivog, društva?“, zapitao se Stevan Filipović.

Podsetimo, Janketić je u emisiji „PopTok“ osim o tome šta mu smeta u Srbiji govorio i o tome zašto izbegava društvene mreže i nema Instagram, kako mu je odrastanje u kući poznatih roditelja dalo privilegiju da na pravi način zavoli pozorište, ali i u kojim projektima ćemo uskoro moći da ga gledamo. Sve to je palo u drugi plan u jeku jedne izjave koja je pokazala da ukoliko bilo šta kritikujete u ovoj zemlji dobićete „adekvatan“ odgovor – pretnje, uvrede i osude.

BONUS VIDEO: PopTok sa Markom Janketićem