Peter Zirbs Foto:© Peter Draxl

U završnici ovogodišnje, osme sezone "Koncerata na Zidiću" Doma omladine Beograda iz Austrije 2. oktobra stiže multiinstrumentalista, kompozitor i muzički producent, Peter Zirbs.

Prošle godine otvorio je koncertnu sezonu na Platou Milana Mladenovića predstavljanjem svog prvog solo albuma „What if we don’t exist?“ (Fabrique Records), a sada će je (2. oktobra u 20h) zatvoriti DJ setom koji će biti ekskluzivna promocija njegovog novog EP-ja „On A Beautiful Day“, objavljenog 28. avgusta, saopštio je DOB.

Peter Zirbs jedan je od ključnih autora na čuvenoj rejv i tehno sceni Beča, još od 90-ih godina prošlog veka.

Peter Zirbs Foto:© Peter Draxl

Tokom godina objavljivao je pod nekoliko pseudonima i za različite ektikete, a u domenu elektronske muzike sa svojim kolektivom konsorten™ ostvario je veliki uspeh ne samo u Austriji, već i širom Zapadne Evrope.

Producirao je albume za brojne kolege i komponovao je muziku za nekoliko umetničkih filmova.

Jedan je od pionira u eksperimentisanju sa analognim sintizajzerima i u svom stvaralaštvu uspešno je brisao žanrovske granice i postao prepoznatljiv po svojoj energičnoj i „sirovoj“ produkciji.

Posle dve decenije aktivnog prisustva na sceni, 2018. konačno je objavio solo album, koji je dobio izuzetne kritike međunarodne muzičke zajednice.

Kritičari (Forestpunk / SAD) su ga uporedili sa legendarnim Bouvijevim albumom „Low“, zbog majstorskog kombinovanja futurističkog sint-popa, graciozne ambijentalnosti i muzičkog minimalizma.

Novi EP „On A Beautiful Day“ (Fabrique Records), donosi izvesnu notu proročkog u odnosu na vreme u kojem živimo, aktuelna dešavanja u svetu i fazu koju kao čovečanstvo prolazimo: od urušavanja mnogih ustaljenih formi življenja i ponašanja, do nekih novih početaka – sve to sa jakim ličnim doživljajem ovog procesa, navedeno je u saopštenju Doma omladine Beograd.

To se, kako su istakli iz DOB-a, posebno oseća u pesmi „Locked In“, u kojoj je ostvario saradnju sa harizmatičnim Kregom Vokerom (ex-Archive).

Voker je napisao stihove prošle jeseni, inspirisan jednim intervjuom sa legendarnom pevačicom Niko, a danas pesma koju je otpevao zvuči zastrašujuće aktuelno u kontekstu dešavanja sa globalnom izolacijom zbog pandemije koja traje već mesecima.

U saradnji sa pevačicom i autorkom, Loretom Hu, Zirbs je snimio izuzetno emotivnu numeru „Wasted“ koja predstavlja „bombastičnu elektroniku u sudaru sa nežnim ženskim vokalom životno i autentično, kao retko koja pesma u skorije vreme, oslikava sve prisutniju otuđenost među ljudima“.

Hipnotička „The Grand Blackout“ i energična „Intensive Care Unit“, su instrumentali komponovani u tipičnom Zirbsovom stilu, između minimalizma i muzičkih korena iz kojih je potekao, dok naslovna pesma „On a Beautiful Day“, vuče na plesni podijum u najboljem tehno maniru, ali nosi i duboko emotivnu, intimnu poruku.

Svoju posebnu vezu sa Beogradom Zirbs pokazuje u singlu „Belgrade“, koji je objavio između prvog albuma i novog EP-ja.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar