Radko Polič i Petar Božović Foto:Goran Srdanov/Filip Krainčanić/Nova.rs

Otišao je još jedan od velikih glumaca ondašnje Jugoslavije koji je bio deo svih nas kojih je sve manje i manje, kaže za Nova.rs Petar Božović o svom kolegi i priijatelju Radku Poliču, koji je preminuo juče u 80. godini.

O jednom od najcenjenijih glumaca u Sloveniji, kao i u zemljama bivše Jugoslavije, naš sagovornik kaže:

– Imao sam dugogodišnje prijateljstvo sa njim i vest o njegovom odlasku me je bar za trenutak iznenadila. Jer, izgleda da smo navikli na smrt koja je u poslednje vreme toliko uspešna da to traje trenutak, i čekam red.

Radko Polič Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL“n „n

Božović se prisetio jedne od njihovih zgoda iz Ljubljane.

– Ide on preko Tromostovja, nosi dva cegera, a ja sedim kod „Crnog mačka“. Pošto sam znao dobro da ga imitiram, tako viknem njegovim glasom – „Šta to nosiš idiote“, on se osvrće, a ja još jače „Alo, budalo glumačka“. On shvativši ko dobacuje, stane nasred mosta i, iako me ne vidi, vikne iz sveg glasa: „To si ti, p…. ti materina crnogorska“. Toga se uvek setim – nasmejao se Božović i sa setom nastavio:

– Dragi moj Radko… Stanovao je kod mene kada smo igrali „Cement“ u Ateljeu 212. Možete zamisliti nas dvojicu. Samo smo imali problem da se ne viđamo posle probe da ne bismo išli da pijemo. A, onda uveče posle predstave sedimo na klupi ispred „Moskve“ i zurimo u nebo. Dragi moj Radko, hvala ti na lepom druženju, i u poslu i van njega.

Radko Polič je rođen 1942. u Črnomelju u Kraljevini Italiji. Diplomirao je na katedri drama i umetnički govor na AGRFT-u 1965. godine. Ostvario je više od stotinu pozorišnih, pedeset filmskih i desetine radijskih uloga.

Bonus video: Komemoracija Milanu Vlajčiću

Komentari

Svi komentari (1)