Petar Božović poklonio se niškoj publici posle projekcije filma "Dohvati nebo". Foto:promo Vanja Keser

Ovde se osećam kao kod kuće. Prvo zbog grada Niša i njegovih stanovnika a drugo, zbog publike koja se ne menja. Menjaju se organizacioni sistemi, bolje - gore, te ima - te nema… Ali, on ostaje pre svega jedinstven glumački festival, kaže za Nova.rs velikan srpskog glumišta Petar Božović, koji je na 56. Filmske susrete došao da se pokloni publici nakon filma "Dohvati nebo" reditelja Milutina Darića.

Božović ne krije koliko je vezan za ovaj festival, a Nišlije su mu pre pet godina dodelile titulu počasnog građanina. A pre tačno jedne decenije na Filmskim susretima u Nišu uručena mu je Nagrada „Pavle Vuisić“ za životno delo.

– Apelujem na glumce da dođu i poklone se niškoj publici, to je naša dužnost. Ljudi gledaju filmove i hoće da vide i glumce uživo, to je njihovo pravo. Filmski susreti će živeti, ako mlađi glumci shvate značaj toga. Mi smo to znali, ima nas tu još malo živih, držimo to – upozorava Božović i dodaje da je važno da se ovaj festival ne pretvori smotru onih koji rade oko filma, raznih saradnika, nego da treba da ostane isključivo festival glumaca.

Napominje da je bilo divnih događaja u vreme Filmskih susreta. Na našu upadicu da su se neki glumci tokom festivala i venčavali, veli da je to ranije bilo tako, a da su sada drugačija vremena.

– Sad svi pričaju o incidentu (Bjelogrlić i Antonijević u hotelu „Ambasador“, prim. aut.), a on nema veze sa nama glumcima, verovatno je to stvar nekih produkcija, para – kaže Božović.

Za Darićevo debitantsko ostvarenje sa kojim je učestvovao u Nišu, Božović kaže da je to film koji je veoma ambiciozno napravljen u odnosu na sredstva koja je imao.

– I većina sveta koji je radio na njemu dobrovoljno je učestvovao, uključujući i mene, a to znači bez ikakve naknade. Tema je život na selu, sa prirodom koja omogućava da se živi od nje same, da ima prvenstvo nad ovim lakim načinom zarade, koji je dosta sumnjivog porekla. Film je dobio dve međunarodne nagrade,i nadam se da će Ministarstvo poljoprivrede Crne Gore imati razumevanja za to, pa da ga pomogne – priča Petar Božović, koji sledećeg meseca gostuje u Frankfurtu gde će govoriti svoje monodrame, a sa Narodnim pozorištem u Beogradu putuje u Rusiju sa predstavom „Vasa Železnova“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare