Jasmina Topić Foto: Privatna arhiva

Književna nagrada “Milica Stojadinović Srpkinja” za 2021. godinu dodeljena je pesnikinji Jasmini Topić za zbirku poezije “Privremeni boravak” u izdanju “Arhipelaga”.

Obrazloženje žirija je da autorka “povezuje elegijsko i ironijsko, propušta svakodnevicu u lirsko tkivo i upotpunjuje introspekcijske nalaze uvidom u generacijsko stanje duha”.

“Knjiga ‘Privremeni boravak’ pokazatelj je pesničke zrelosti Jasmine Topić. Lirski subjekat je putnik koji se oglašava iz različitih, katkad veoma dalekih krajeva, a putovanje – oblik čitanja sveta i sebe, nova prilika za razumevanje odnosa sa drugim ljudima, naročito sa bliskom osobom koju pesnički subjekt nosi u sebi kuda god da krene”, naveo je u obrazloženju žiri, koji su činili dr Zoran Đerić (predsednik), Franja Petrinović i dr Dragana V. Todoreskov.

Neuobičajena, autentična i prepoznatljiva poetika Jasmine Topić, kako je istaknuto, pronalazi svoje čitaoce u svim generacijama, istakao je žiri, dodajući da se to potvrđuje i njegovom jednoglasnom odlukom. U najužem izboru za nagradu “Milica Stojadinović Srpkinja” za najbolju pesničku knjigu ženskog autora, pisanu na srpskom jeziku, bila je i knjiga Dubravke Đurić “Razmicanje okvira / kosa crta / konteksta” (Orion art, Beograd, 2020).

Na konkurs Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski” pristiglo je 17 knjiga pesama autorki, koje su objavljene od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine, a u uži izbor odabrano je bilo sedam knjiga.

Jasmina Topić, rođena 4. avgusta 1977. godine u Pančevu, završila je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, na grupi za srpski jezik i književnost. Bavila se i novinarstvom, a od 1998. godine uređuje Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije “Rukopisi”, čiji je izdavač pančevački Dom omladine. Takođe, u uredništvu je umetničkog magazina “Kvartal” Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančeva.

Bonus video: Četiri kralja u borbi protiv Turaka – Prvi balkanski rat

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar