Foto: Promo

Međunarodni dan svetlosti biće obeležen 16. maja globalnim performansom umetnika Jana Toma “Off/On Transmission”, a u Srbiji će biti proslavljen 29. i 30. maja u onlajn formatima.

Treća globalna proslava Međunarodnog dana svetlosti najavljena je za 16. maj od 22:30 do 22:37, kada će umetnik Jan Toma (Yann), profesor Škole za umetnost na Sorboni i predsednik organizacije Quest lumiere, izvesti performans “Off/On Transmission”, uz poziv svima da učestvuju u tom događaju inspirisanom Morzeovom azbukom – uključenjem i isključenjem svetla u svojim prostorima, prenosi portal za kulturu SeeCult.

“Zamislite milione ljudi koji prenose kroz Morzeov kod u isto vreme iz svoje kuće, poruku zahvalnosti bolničkom osoblju i poruku nade za planetu – jednostavnim uključenjem i isključenjem svojih lampica. Konkretan čin solidarnosti sa medicinskom zajednicom i za sve one koji su pogođeni korona virusom”, poručili su organizatori.

Nakon uspešno organizovane Međunarodne godine svetlosti i svetlosnih tehnologija 2015, u čijem obeležavanju je učestvovalo 147 zemalja, među kojima je bila i Srbija, Unesko je 2017. godine proglasio 16. maj za Međunarodni dan svetlosti. Taj datum odabran je povodom godišnjice prvog emitovanja laserskog zraka pomoću rubinskog kristala 1960.

Svrha tog dana je i da skrene pažnju na svetlost i njenu ulogu u životima građana sveta, kako u oblastima nauke, medicine, komunikacije i energije, tako i u sferama kulture, obrazovanja i održivog razvoja. Razuđena tema svetlosti će omogućiti mnogim različitim sektorima društva širom sveta da učestvuju u aktivnostima kako bi se podigla svest o nauci i tehnologiji, umetnosti i kulturi.

Povodom trećeg Međunarodnog dana svetlosti “Vidi svetlost”, srpski Nacionalni koordinacioni komitet MDS organizuje javni konkurs za vizuelne umetnike, uz otvoreni poziv za pisane radove i onlajn konferencije. Više o tome možete saznati ovde.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar