Foto: Milica Macanovic/Promo

Humanitarna izložba, koja proslavlja street art kulturu, održaće se u galeriji LAG u TC Galerija Beograd od 2. juna do 2. jula, a sredstva prikupljena od strane sponzora biće donirana u vidu stipendija "Fondaciji Dobar Glas", koja školuje najtalentovanije učenike i studente klasične muzike iz Srbije.

Na izložbi će učestvovati devet domaćih umetnika koji će svojim performansom oslikavanja zidova Galerije omogućiti posetiocima uvid u uzbudljivi svet stvaralaštva.

Foto: Milica Macanovic/Promo

Na dan otvaranja izložbe, umetnici će u zajedničkom performansu pristupiti oslikavanju Steinway klavira, kao i znamenitog k67 kioska legendarnog jugoslovenskog/slovenačkog arhitekte Saše Mehtiga. Pored toga, biće organizovani paneli koji će se baviti pitanjima street arta u Srbiji, njegovoj ulozi u urbanom prostoru, kreiranju izložbenog prostora za umetnike i drugim važnim temama.

Foto: Milica Macanovic/Promo

Umetnici Nikola Mihajlović Kori, Stefan Jagovski Stefko, Vuk Đurić Endo, Đurađ Stevanović Đurađe, zatim kolektiv DAS DROGEN koji sačinjavaju – Ivan Miloševič Finno, Igor Đipalo Turbo, Stefan Jangovski Stefko i Frey Alhgren Byorn, kao i koautori Marko Krstić Hope i Janko Počuča Junk stvorili su šest dela – od kojih su četiri pojedinačna, jedan koautorski i jedan grupni rad. Kao obrazovane arhitekte, grafički dizajneri i likovni umetnici broje mnoštvo nagrada, kao i nastupa na street art festivalima širom Evrope i sveta.

Foto: Milica Macanovic/Promo

Grafiti, kao deo gerila kulture, smatrani su subverzivnom i supkulturalnom umetnošću koja je u današnjici postala bitan kulturološki element.

Danas su grafiti sveprisutni u svakodnevnici, preispitujući odnos umetnosti u javnom prostoru, dok je street art postao jedan od najzastupljenijih načina prenošenja poruka i izjašnjavanja mišljenja, kao i umetničkog izražavanja. Ovi fenomeni su neretko monetizovani na aukcijama, gde svetski prepoznati street art umetnici poput Davida Choe, Kobra, Blek LE RET, VHILS ili Banksy-ja izlažu svoje stvaralaštvo, gde je delo umetnika Banksy prodato za čak 25.4 miliona dolara.

Foto: Milica Macanovic/Promo

Bonus video: Najstariji murali u Beogradu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar