Moja poezija i ja smo progovorili Božovićevim glasom, a taj svet je znao bolje od mene. Svojim žarom oživeo je svaku reč ne ostavljujući nijedno slovo na papiru. I onda kada mnogi nisu smeli, ostajao je veran poeziji do današnjeg dana, a to nije bilo nimalo jednostavno, rekao je danas Matija Bećković na promociji monografije o Petru Božoviću.

Monografija o glumcu Hadži Petru Božoviću predstavljena je danas na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu. Ovo je 25. knjiga iz edicije Udruženja dramskih umetnika posvećene dobitnicima Dobričinog prstena, a autorka Tatjana Nježić je ovom prilikom, između ostalog, pročitala ono što je Vida Ognjenović napisala povodom nagrade – najbolje opisujući velikana Božovića:

Petar Bozović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

– Igrao je svakakve likove, različitih epoha, začudnih profila i to sve čini životni umetnički učinak glumca Petra Božovića. Kroz nekoliko hiljada izlazaka na scenu i platno, odigrao je dvesta i nešto ludaka, šaljivaca, sirovih zlikovaca, blesa što gledaju u nebesa, gubitnika i opet gubitnika… Sve te neverovatne ljude isto tako neverovatni Božović odigrao je na dah, na razumevanje, zagriženo do vrha, do kraja, do dna!

Hadži Petar Božović je ovom prilikom publiku obradovao besedom, a o njemu su govorili Matija Bećković, Milan Ružić i dramske umetnice Svetlana Bojković i Ljiljana Dragutinović.

– Bilo je dirljivo slušati ove drage ljude kako pričaju o meni, malo komično, malo tragično, kakav je i život. Uostalom, šta oni mogu više da kažu o meni od onih koji me gledaju – šaljivo je rekao Božović novinarima nakon promocije i dodao:

Matija Bećković Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

– Ako vam je ovaj život na zemlji dosadio, kao što je mnogima, dođite kod mene, na moju predstavu „Zaustavite zemlju, hoću da siđem“ u Teatru na brdu, ima dovoljno mesta za ceo jedan odlazeći konvoj!

Petar Bozović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Na sceni Narodnog pozorišta, Svetlana Bojković prisetila se studiranja sa Božovićem:

– Bila je to davna 1966. godina. Minja Dedić je Petra i mene odredio kao par. Sve smo radili zajedno. Postali smo zaista dobri drugari i razgovarali smo o svemu i svačemu, ali sada kada listam ovu monografiju i čitam o njegovom teškom detinjstvu, shvatam da mi ništa o njemu nismo znali. Uvek je izgledao kao da nikad nije imao nijedan problem. Bio je beogradski frajer i držao je taj nivo. Bio je elegantan… Ono što nikada neću zaboraviti i što je zauvek urezano u moje sećanje su prve predstave koje smo zajedno igrali – poput „Đida“. Kasnije su nam se putevi razdvojili. Nedavno smo zaigrali ponovo u jednoj seriji koju bi mladi danas nazvali prehrambenička (Tri muškarca i tetka), a kojom nismo zadovoljni, ali smo bili srećni što smo u pauzama mogli da se družimo – rekla je kroz osmeh Bojkovićeva.

Petar Bozović i Svetlana Bojković Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ovom prilikom prikazan je i film o glumačkom opusu Hadži Petra Božovića autora Emira Kusturice.

Gromoglasnim aplauzom i stajaćim dugim ovacijama publika je pozdravila velikana glumišta Petra Božovića.

Petar Bozović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Bonus video: Ljiljana Dragutinović: Kako smo Petar Božović i ja dobili batine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar