Foto:Promo

Izvršitelji koji su skinuli sav novac s računa, okončanje sudskog postupka bez mogućnosti za žalbu, i gubitak prostorija za rad, samo su neki od problema sa kojima se suočava jedan od naših najuglednijih književnih časopisa - Srpski književni list.

Nedaće u kojima se našao Srpski književni list ponukale su reakciju i Srpskog PEN centra, koji se oglasio saopštenjem u kojem izražava zabrinutost zbog „ugroženog opstanka i daljeg izlaženja“ ovog lista.

„Zahvaljujući uređivačkoj politici i standardima ostvarenim tokom dvadeset godina izlaženja, Srpski književni list je postao jedno od najvažnijih književnih glasila u našoj zemlji“, podseća PEN centar i zahteva od nadležnih sekretarijata i Poslovnog prostora grada Beograda da preispitaju i promene odluke koje na najdirektniji način onemogućavaju dalji rad Srpskog književnog lista.

Srpski književni list, naime, koristio je male prostorije koje je svojevremeno dobio od Poslovnog prostora grada Beograda. U tim prostorijama jedno vreme, kako podseća PEN centar, nije bilo ni struje, a pre dve godine Poslovni prostor grada Beograda je dramatično, i to dvadesetak puta, povećao cene zakupa prostora Srpskom književnom listu.

„To je ovaj list onemogućavalo da redovno izmiruje svoje obaveze. Vrhunac je usledio nedavno, kada je s računa Srpskog književnog lista izvršitelj skinuo sav novac. Novac je skinut i s namenskog računa Srpskog književnog lista u Trezoru, na kome su se nalazila sredstva za dva broja ovog lista odobrena na konkursu Ministarstva kulture za podršku književnoj periodici. Srpski književni list je tako po ubrzanoj proceduri ostao i bez kakvog-takvog prostora za rad redakcije, i bez minimalnih sredstava za objavljivanje novih brojeva. A zahvaljujući činjenici da nije obavešten da Poslovni prostor grada Beograda vodi sudski postupak protiv njega, a kamoli da je čitav slučaj predat u nadležnost sudskog izvršitelja, Srpski književni list je ostao i bez mogućnosti i prava na žalbu“, navodi PEN centar.

Sudbina Srpskog književnog lista još jedan je pokazatelj, smatraju u PEN centru, u kakvoj su teškoj poziciji književni časopisi u našoj zemlji, i da kulturna politika koja razume i afirmiše ulogu književne periodike.

„Budućnost jednog značajnog književnog lista mnogo je važnija od vanrednih procedura, prekih presuda i administrativne hitrine. Otuda je neophodno naći mogućnosti da se odluke koje su usmerene protiv opstanka Srpskog književnog lista preispitaju i uklone. Prvi korak u tome treba da bude vraćanje namenskih sredstava za štampu novih brojeva na namenski račun Srpskog književnog lista“, zaključuje se u saopštenju Srpskog PEN centra.

Bonus video:

Zašto je važno da čitamo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar