Foto: Shutterstock

Savet festivala 34. Međunarodnog festivala humora za decu jednoglasno je doneo odluku da Zlatnim Gašinim perom nagradi Peđu Trajkovića.

Po oceni žirija i obrazloženju Dušana Pop Đurđeva: „Delo Peđe Trajkovića, namenjeno deci i mladima, odlikuje neobičan izbor tema, nonsesna igravost i sjajna versifikacija. Maštovitošću, ipčašenim uglom posmatranja, jezičkom igrom, kalamburima, apokrifnim tumačenjem pojava oko nas i još… on nas vodi na put oko smešne strane detinjstva, u novu čitalačku avanturu. Sve to ga je kvalifikovalo za ovogodišnju zlatnu Gašinu perjanicu savremene srpske humorističke literature.“

Peđa Trajković je pesnik, satiričar, dramski pisac, prevodilac, ilustrator knjiga za decu i kulturni animator. Rođen je u Кotoru 1956. godine. Objavio je pedesetak knjiga vedre poezije, pretežno za decu. Ilustrovao je nekoliko stotina knjiga za druge pisce. Autor je nekoliko desetina pozorišnih radio-drama i dramskih radio-minijatura. Urednik je i ilustrator elektronskog književnog časopisa za decu i mlade „Slova na struju“ i umetnički direktor i ilustrator časopisa „Riznica“ iz Banjaluke. Poslednjih godina prepevava klasike poezije za decu, poezije nonsensa i humorističke poezije: E. Lira, L. Кerola, A. Milna, M. Edgara, R. Dala, O. Neša, S. Miligana, Š. Silverstejna i mnoge druge. Dobitnik je brojnih i značajnih nagrada u svim oblastima kojima se bavio. Živi u Jagodini.

Savet festivala je raspisao Кonkurs za nagradu Srebrno Gašino pero, koji traje do 20. 7. 2022. godine, a dodeljuje se autoru knjige koja je objavljena na srpskom jeziku između dva festivala, bez obzira na mesto izdavanja, a koja doprinosi OSMEHU na dečjem licu i značaju detinjstva.

Ovu nagradu dodeljuje žiri bibliotekara iz Srbije, koji se formira tako što članovi predlažu svoje naslednike. Кnjige koje konkurišu za Srebrno Gašino pero predlažu i dostavljaju u četiri primerka izdavači, udruženja ili pojedinci. Nagrada se sastoji od diplome, plakete i novčanog dela koji obezbeđuje organizator festivala.

Bonus video: LJubivoje Ršumović recituje za Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar