Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Premijera kratkometražnog dokumentarnog filma "Pazi, vazduh!" biće održana 2. februara u 19 časova u Spratu.

Dokumentarno ostvarenje „Pazi vazduh!“ bavi se problemom zagađenosti vazduha u Beogradu. O ovom problemu u kratkom filmu, u produkciji Oblakodera, uz saradnju sa organizacijom RERI, govore različiti stručnjaci, ali i građani i građanke Beograda.

U filmu se pravi osvrt i na aktuelni Plana kvaliteta vazduha, donet 2021. godine, koji propisuje određene mere za rešenje ovog problema, ali ujedno ima i mnoge manjkavosti.

Iako je tema o zagađenosti vazduha prisutna u medijima, ne govori se, međutim, dovoljno o tom problemu koji direktno utiče na živote svih nas i ugrožava zdravlje, podseća Snežana Katunac, dodajući:

– Ovim filmom smo želeli da ukažemo ne samo na postojanje problema, već smo pokušali da ponudimo i određena rešenja kako bismo informisali građane o tome na koje načine bi moglo da krene da se radi na poboljšanju kvaliteta vazduha. Poseban izazov bio je kako nešto nematerijalno, kao što je vazduh, predstaviti vizuelno. Kažem „krenulo“, jer zagađenje ne može da nestane preko noći…

Foto: Oblakoder

Nakon projekcije filma 2. februara u Spratu uslediće razgovor sa autorima i učesnicima u filmu Snežanom Katunac, Milenom Dragović, Predragom Momčilovićem, uz moderiranje Marije Todorović, a potom i DJ set.

Bonus video: Zagađenje vazduha

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar