Foto: Shutterstsock, Vesna Lalić/Nova.rs

Zagađenje u Srbiji, a naročito u Beogradu, nije nikakva novost. Međutim, ono što se prošle noći desilo u glavnom gradu uznemirilo je mnoge – vazduh je jedan sat iza ponoći bio u "ljubičastoj" zoni u skoro svim opštinama, a u apsolutno svim je bio opasan. Šta se to noćas, kada je prestalo grejanje, a intenzitet saobraćaja značajno smanjen, desilo pa je zagađenje dostiglo vrhunac?

Zapravo, sinoć se nije desilo ništa sem toga da je izostao glavni oslonac u borbi protiv zagađenja u Srbiji – vetar.

Dejan Lekić iz Nacionalne ekološke organizacije i izrađivač aplikacije “XEco” objašnjava za Nova.rs šta to znači.

Pročitajte još:

Ono što se sinoć dogodilo je da se na određenim lokacijama smanjila koncentracija sumpor-dioksida, a povećala koncentracija PM čestica. Jedan deo tog opterećenja vazduha je posledica emisija iz malih ložišta. Međutim, zbog određenih fizičko-hemijskih uslova u atmosferi, dolazi do konverzije drugih zagađujućih materija kao što su sumporni oksidi i azotni oksidi u PM čestice i one zbog nedostatka vetra ostaju na tom mestu, ne kreću se. Tako da sve što mi proizvedemo i emitujemo ostaje tu“, navodi Lekić.

On navodi da se, kada su odgovarajući, odnosno neodgovarajući meteorološki uslovi, mi uzdamo u „Božju volju“ da dune vetar i spasi nas onoga što mi proizvedemo.

Kao kada ljudi bacaju smeće u reku pa misle da će reka to odneti“, dodaje naš sagovornik.

Dejan Lekić, nekadašnji, bivši načelnik u Agenciji za zaštitu životne sredine, intervju
Dejan Lekić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Dakle, noćas je do ogromnog zagađenja dovelo ono što se nakupilo tokom dana, plus je došlo do određenih fizičko-hemijskih procesa.

Ono što je bilo mereno kao, recimo, sumpor dioksid, što je takozvana sekundarna PM čestica, u nekom trenutku je počelo da se meri kao PM čestica. Ono što je izmereno je nešto što mi emitujemo, dakle nije palo s Marsa. Mi svakog dana besomučno trujemo svet oko sebe i znak da je to tako je ono što stoji i u Programu zaštite vazduha do 2030. godine gde piše da moramo da primenjujemo svoj zakon. Dakle, jedini način da se izborimo sa zagađenjem je da smanjimo emisije zagađujućih materija“, naglašava Lekić.

Ovu priču potvrđuje i meteorolog i nekadašnji načelnik u Agenciji za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović, koji kaže da zagađenje nije posledica trenutnih dešavanja, već višednevnog ali i višegodišnjeg nečinjenja i akumulacije problema.

Sve to što se emituje tokom dana ostalo je na niskom nivou toposfere, tu gde smo mi, i bez imalo vetra, iako su toplane prestale da rade u ponoć , nije imalo gde da ode i ostalo je među nama. Neko je košavu proglasio kao meru, a prethodnih dana je nije bilo“, navodi Jovanović.

Milenko Jovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako kaže, ložišta koja niko ne rešava, toplane koje nisu na gas i saobraćaj su učinili svoje i to što se emitovalo do 10-11 uveče se nataložilo, a zagađenje je jutros bilo tek nešto niže nego sinoć.

Sada se vidi šta znači Plan kvaliteta vazduha koji je donet u junu prošle godine i mi vidimo da pomaka u prvoj godini važenja plana nema. Da li zaista očekujemo da će biti bolje u drugoj godini? Šta će uraditi grad i država? Voleo bih da čujemo koliko je ložišta promenjeno, kako je saobraćaj regulisan… Da, kupili su nove autobuse, ali stari su i dalje u upotrebi, nisu sklonjeni“, dodaje Jovanović.

Naš sagovornik ističe da je obmana koju je vlast pokušala da građanima servira na kraju naletela na sopstveni zid – Program zaštite vazduha do 2030. godine.

Taj program je pokazao da mora da se da 3-4 milijarde evra da bi se problem rešio i to je sjajno, ali to znači da do sada ništa nije rađeno i da funkcioneri nisu radili ništa i to piše u dokumentu koji su oni usvojili. Trenutna situacija sa zagađenjem ne čudi, a samo pokazuje nerad državnih institucija. Oslanjamo se na vetar i kišu, najbolje bi bilo da donesu meru da svaki dan sat vremena duva vetar i pola sata pada jaka kiša i rešili su problem. Divno je što su priznali da su radili pogrešno i obmanjivali građane i što postoji dokument u kome se maltene kaže ‚mi smo lagali‘“, zaključuje Jovanović.

Nije samo Beograd bio kritičan

Vazduh je na teritoriji cele Srbije sinoć bio izuzetno loš, što je naš sagovornik Dejan Lekić i objavio na svom Tviter nalogu.

Kako je naveo za Novu.rs, vrednosti koncentracije PM čestica u Lučanima su išle i preko 800-900.

Takođe, primetio je da su visoke koncentracije zabeležene i na severu Crne Gore, gde se nalazi njihova termoelektrana takođe u Severnoj Makedoniji i BiH, a balkanske termoelektrane zagađuju više od svih koje se nalaze u EU zajedno.

BONUS VIDEO Zagađeni vazduh problem koji više ne sme biti pod tepihom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare