Foto: Promo

Kragujevački Dom omladine proslaviće 75 godina rada uz dva velika koncerta, koji će za publiku biti besplatni.

U petak i subotu na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije biće upriličeno veliko rođendansko slavlje Doma omladine, koji je u Kragujevcu osnovan 1948. godine i od tada radi u kontinuitetu.

Prvo će u petak 8. septembra koncert održati kragujevački bend “Osvajači”, a ovim nastupom, ujedno će obeležiti  30 godina postojanja.

Čipi i Osvajači Foto: Vesna Lalić/ Nova.rs

U subotu će ispred gimnazije zasvirati “Partibrejkresi”, koji su svoj jubilej – 40 godina na muzičkoj sceni, obeležili prošlog septembra velikim koncertom na Beogradskom sajmu.

Zoran Kostić Cane Partibrejkers, Belgrade Beer fest Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Oba koncerta u Kragujevcu počinju u 21 sat i besplatni su za publiku.

Dom omladine kultna ustanova u Kragujevcu

Dom omladine je osnovan pre 75 godina, tačnije u posleratnim godinama 1948. U početku je bio Omladinski dom, sa ciljem da okuplja i podstiče mlade ljude da se bave različitim vidovima umetnosti i kulture.

Dom omladine bio je svedok i učesnik mnogih istorijskih događaja i promena u društvu, kao što su omladinske radne akcije, Dan mladosti, ratovi i sankcije, demokratske promene, evropske integracije i globalizacija.

Danas je Dom omladine polivalentni kulturni centar koji obuhvata razne oblasti umetnosti – muziku, pozorište, film, likovnu umetnost, književnost i multimediju. U sastavu ustanove rade škole za mlade talente, kao i radionice za decu i odrasle.

Reprint: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Dom omladine je iznedrio i jedan od najpopularnijih rok bendova bivše Jugoslavije – grupu SMAK, a upravo u podrumu Doma omladine održane su prve probe i odsvirane prve numere legendarnih šumadijskih rokera.

BONUS VIDEO: Radomir Mihajlović Točak za Nova.rs: Kada smo se mi pojavili, rekli su – muzika je propala!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar