Gloub teatar, Foto: Graham Prentice / Alamy / Alamy / Profimedia

Pandemija koronavirusa ugrozila je pozorišta u Velikoj Britaniji, a opstanak čuvenog Šekspirovog Gloub teatra doveden je u pitanje.

Džulijan Najt, predsedavajući Donjeg doma britanskog parlamenta oformio je komitet za istraživanje utucaja koronavirusa na sektor kreativnih industrija u Britaniji i pisao državnom sekretaru za kulturu Oliveru Daudenu tražeći dodatnu pomoć.

Reakcija je došla nakon informacija o ugroženosti organizacija i ustanova kulture uključujući i Gloub teatar, koji je do zatvaranja funkcionisao bez državnih subvencija, ali će teško sada prebroditi krizu prouzrokovanu pandemijom koronavirusa, piše „Gardijan“.

Još na početku pandemije, umetnička direktorka Gloub teatra Mišel Teri apelovala je na sve one koji su kupili karte za otkazane predstave da taj novac doniraju pozorištu i pomognu mu da preživi u ovom izazovnom vremenu.

– To bi bila tragedija za umetnost, za zaostavštinu najpoznatijeg engleskog pisca (Vilijama Šekspira), ali i za zemlju, ako Gloub teatar bude zatvoren – upozoravaju iz pozorišta.

Gloub je bio prinuđen na radikalno smanjenje troškova, a nema pravo na korišćenje hitne pomoći, koju je omogućilo Umetničko veće Engleske za većinu umetničkih organizacija.

Gloub teatar, Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

– Mi pripadamo nesubvencionisanom umetničkom sektoru i u krizi poput ove ne postoji mehanizam koji bi nam pomogao. Ovo je u finansijskom pogledu pogubno za nas i čak bi moglo biti sa trajnim posledicama – upozoravaju iz Gloub teatra.

U sličnoj poziciji je i pozorište „Old Vic“ čiji je umetnički direktor Metju Vorčas upozorio prošle sedmice da su se našli u „ozbiljno opasnom položaju“.

Regionalna pozorišta takođe su, kako piše “Gardijan”, u velikoj opasnosti.

Džulijan Najt je naglasio da je Gloub teatar ogledni primer velikog doprinosa umetnosti britanskoj ekonomiji.

– Da ovo nacionalno blago podlegne Kovidu-19 bila bi tragedija. Kao i mnoga pozorišta širom zemlje i Gloub se bori za opstanak i suočava sa neizvesnom budućnošću. Ni njegovo otvaranje neće automatski značiti vraćanje na staro – naglasio je Najt.

– Vlada mora da iznađe više finansijskih sredstava za očuvanje našeg kulturnog pejzaža i bogate tradicije, istovremeno pružajući nadu onima čiji životi zavise od toga – dodao je predsedavajući Donjeg doma skupštine.

Podaci „Theatres Trust“, nacionalnog nadzornog tela zaduženog za pozorišta u Velikoj Britaniji, upozoravaju na opasnost od trajnog zatvaranja značajnog procenta teatara.

– Ova erozija kulturne infrastrukture mogla bi dugotrajno uticati na pristup umetnosti, na karijere u kreativnom sektoru i na položaj Velike Britanije kao svetskog lidera u ovom sektoru koji mnogo doprinosi turizmu  – navode iz „Theatres Trust“.

Kompanija Lojda Vebera „The Really Useful Group“ objavila je podatak da je zbog otkazivanja čak 27 produkcija, od Brodveja do Japana, izgubila 320 miliona funti i očekuju da se taj gubitak poveća za još 12,5 miliona funti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar