Gloub teatar, Foto: Graham Prentice / Alamy / Alamy / Profimedia

Šekspirov "Gloub teatar" iz Londona priključuje se 6. aprila pozorištima koja su omogućila svojoj publici da u vreme pandemije gledaju snimke predstava kod svojih kuća. Na repertoaru će, sem matičnih produkcija, biti i strane predstave koje su gostovale na festivalu "Globe to Globe", uključujući i "Henrija VI" Narodnog pozorišta iz Beograda.

Počev od sutra na platformi „Gloub plejer“ (Globe Player), na zahtev će moći da se pogleda besplatno jedna od šest produkcija slavnog teatra.

„Hamlet“, sa umetničkom direktorkom ovog pozorišta Mišel Teri u glumačkom ansamblu, prva je predstava koja će biti dostupna za gledanje.

Na svake dve sedmice menjaće se predstava, a Gloub teatar je najavio sledeće produkcije: „Romeo i Julija”, „San letnje noći”, „Zimska priča”, „Dva plemenita rođaka” i “Vesele žene vindzorske”.

Londonski teatar će omogućiti prikazivanje i 34 produkcije sa festivala “Globe to Globe”, koji je 2012. godine okupio predstave, rađene po Šekspirovim delima, iz čitavog sveta, uključujući i komad “Henri VI” Narodnog pozorišta u Beogradu u režiji Nikite Milivojevića, kao i 37 kratkih filmova koji su snimljeni povodom 400 godina od Šekspirove smrti.

Predstava „Henri VI” u režiji Nikite Milivojevića premijerno je izvedena u Gloub teatru 11. maja 2012. godine, a srpsku premijeru je imala 15. juna iste godine u  Narodnom pozorištu u Beogradu. Naslovnu ulogu tumačio je Hadži Nenad Maričić, a u glumačkoj ekipi bili su i Predrag Ejdus, Tanasije Uzunović, Boris Pingović, Nebojša Kundačina, Branko Jerinić, Branislav Tomašević, Slobodan Beštić, Aleksandar Srećković, Pavle Jerinić, Bojan Krivokapić, Jelena Đulvezan, kao i muzičari Bora Dugić, Zoran Živković i Slobodan Prodanović. Za dramaturgiju je bila zadužena Ivana Dimić, za scenografiju Boris Maksimović, a kostimografiju Marina Medenica.

Kao i sva druga pozorišta i Gloub teatar je zatvoren zbog epidemije koronavirusa, a umetnička direktorka Mišel Teri je apelovala na sve one koji su kupili karte za otkazane predstave da taj novac doniraju pozorištu i pomognu mu da preživi u ovom izazovnom vremenu, jer Gloub nije na javnim subvencijama.

“Više od trećine je to već učinilo, a mi ćemo omogućiti izdavanje poklon vaučera svima koji su voljni da nam pomognu kako bi Gloub preživeo i kada su mu vrata zatvorena”, rekla je Teri, izrazivši nadu da će početi ponovo sa radom početkom jula.

Ovo nije prvi put da je Gloub teatar zatvoren zbog epidemije.

Između 1603. i 1613. godine, kada je Šekspir napisao tragedije „Otelo“, „Kralj Lir“, „Magbet“, „Antonije i Kleopatra“, „Koriolan“, Gloub teatar i sve londonske pozorišne kuće su tokom 78 meseci bile čak 60 posto vremena zatvorene.

“Priroda ovih meseci utiče na sve nas. I kada sve deluje nesigurno, jedna stvar je sigurna: svet nikada neće biti isti. Kada je 1599. Hamlet izgovarao reči ‘sada sam sam’, bio je okružen sa 3.000 ljudi. Mi samo sada sami, ali smo istovremeno okruženi milijardama onih koji širom sveta pronalaze najinspirativnije načine da budu sami, a zajedno”, rekla je Teri i dodala da će u izolaciji nastaviti digitalnim putem da dolaze do ljudi i pružaju im osećaj zajedništva i zadovoljstva.

Gloub teatar je i do sada putem različitih digitalnih aplikacija omogućavao učenicima i studentima da od svojih kuća proučavaju Šekspirova dela, a svi koji do sada nisu posetili slavno londonsko pozorište to mogu učiniti sada zahvalujući virtuelnoj turi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram