Foto: Promo

Film "Najgora osoba na svetu" reditelja Joakima Trira najbolje je ostvarenje 28. Festivala evropskog filma Palić.

Triru je nagrada Zlatni toranj pripala za „za majstorstvo korišćenja svih elemenata kinematografije u dubinskom istraživanju psihologije ljudskih odnosa u savremenom društvu“, obrazložio  je žiri koji su činili kritičar Klaus Eder (Nemačka), glumica Minja Peković (Srbija), reditelj Jovan Arsenić (Nemačka), reditelj Kristos Nikou (Grčka) i rediteljka Daria Oniščenko (Ukrajina).

Brothers keeper

Nagrada Palićki toranj za najbolju režiju pripala je Feritu Karahanu za film „Čuvar brata svojega“ zbog „prefinjenog načina na koji otkriva društveno stanje u Istočnoj Turskoj“, saopšteno je danas na završnom susretu sa medijima na Paliću.

Specijalno priznanje žiri je dodelio filmu koji je otvorio festival – „Dnevnik iz Gvantanama“ Kevina Mekdonalda „za glumačku bravuru Tahara Rahima i režiju Mekdonalda zbog kojih smo osetili patnju zatvorenika u Gvantanamu“.

Dnevnik iz Gvantanama

Najbolji film u takmičarskom programu „Paralele i Sudari“ je „Nun of your business“ Ivane Marinić Kragić, odlučio je jednoglasno žiri koji su činili: kritičarka Ana Šturm (Slovenija), kritičar Dominik Sobolevski (Poljska) i kritičarka Suzana Zlatanović (Srbija).

Nun of your business

Film je „odvažan, tematski izazovan, ali i inspirativan, topao i duhovit i duboko je odjeknuo u nama“, naveo je žiri koji je specijalno priznanje dodelio ostvarenju „Dečak“ Vitalija Akimova, sa ovakvim obrazloženjem:

„Iako je ovo prvi film koji je režiser Akimov ikada snimio, primećuju se tragovi genijalnosti koje poseduju samo veliki majstori filma. Imati hrabrosti i pogledati pravo u ponor bola, bede i krhkosti ljudskih života, kao i sposobnost pretvaranja toga u umetnost zaista je izuzetna stvar“.

Film Dečak
Film „Dečak“ Vitalija Akimova. Foto: Promo

Žiri FIPRESCI 28. festivala evropskog filma Palić, u sastavu: Andoni Iturbe Tolosa (Španija), Dinu-Joan Nikula (Rumunija) i Barbara Gaser (Austrija), nagradu FIPRESCI za najbolji film Glavnog takmičarskog programa dodelio je ostvarenju „Najgora osoba na svetu“ Joakima Trira „za oporu i otrežnjujuću studiju karaktera, koja stavlja u fokus stanje savremene žene kao nesigurne ali osnažene ličnosti, u obliku vizionarskog postromantičnog filma“.

Ovogodišnji Festival evropskog filma Palić biće zatvoren večeras svečanim uručenjem nagrada i projekcijom filma „Vojvoda“ i serijom „Kljun“ na Letnjoj pozornici.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar