Novi Sad oblaci panorama
Kišni oblaci iznad Novog Sada Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Kraj avgusta doneo je značajnu promenu klime – ne samo bukvalno, budući da je temperatura značajno pala – već i figurativno, jer odjednom su svi prestali da govore o moru i letovanju, fokusirali se na početak školske godine, ali i na još jedan novi početak – otvaranje jedinstvene manifestacije u ovom delu Evrope.

Kaleidoskop kulture, festival koji traje pet nedelja i obrađuje pet različitih vrsta umetnosti, otvara se u Novom Sadu u četvrtak i do nedelje će u Kreativnom distriktu ponuditi ponešto za apsolutno svačiji ukus. Upravo zbog toga veliki broj ljudi zaputiće se tamo, kako bi stekli uvid u to šta će se sve dešavati u Evropskoj prestonici kulture tokom čitave 2022. godine i koliko bogat program nas očekuje.

Iako sam program otvaranja traje četiri dana i obuhvatiće gotovo 70 različitih programa i aktivnosti (kompletan spisak možete videti na zvaničnom sajtu Kaleidoskopa Kulture ili klikom na ovaj link), mi vam otkrivamo 9 najupečatljivijih, koje nikako ne bi trebalo da preskočite.

  1. Multimedijalni performans na otvaranju „Kaleidoskopa kulture“

Simbolično u 20.22 (budući da je Novi Sad Evropska prestonica kulture za 2022. godinu), u četvrtak, 2. septembra počinje svečano otvaranje Kaleidoskopa kulture multimedijalnim performansom, koji će se sasvim sigurno pamtiti i o kom će se dugo govoriti, baš kao što je bio slučaj i sa prošlogodišnjim.

2. Repetitor

Popularan beogradski trio Repetitor održaće nastup 2. septembra od 22.30.

Specifična kombinacija muške i ženske energije, kojom Boris Vlastelica (vokal, gitara), Ana Marija Čupin (bas gitara, vokal) i Milena Milutinović (bubnjevi, vokal) osvajaju klubove i srca fanova, prisutna je i na poslednjem, četvrtom studijskim albumu „Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji”.

3. Ars Electronica

Istražite realnost i fikciju kroz multimedijalnu izložbu „Ars Electronica – Razlike: Vrt“, projekat Akademije umetnosti u Novom Sadu koji predstavlja grad kao socio-kulturalnu refleksiju Novog Sada kao grada kulture. Izložba će biti predstavljena od 2. do 5. septembra u Skladištu u Kreativnom distriktu u okviru Nacionalnog paviljona umetnosti novih medija.

Inače, Art Electronica je kulturni, edukativni i naučni institut osnovan u Lincu u Austriji 1979. godine i prestižna su evropka institucija na polju umetnosti novih medija. U njihovom centru u Lincu nalazi se Muzej budućnosti. Veoma su fokusirani na povezivanje umetnosti, tehnologije i društva.

4. CGA Novi Sad

Novi Sad će ovog vikenda posetiti svetske zvezde filmske VR/AR industrije.

Jedna od 100 najboljih kustoskinja na svetu, po izboru londonske galerije Saatchi, dr Maja Ćirić, zadužena je za fokus novosadskog izdanja CGA konferencije, koji je na CGArts, a za temu će uzeti prevođenje metasvetova i digitalnih prostora, koje će kreirati internacionalni umetnici Tanja Vujinović i Andreas Vanerštet.
U okviru CGA konferencije Novosađanima će se predstaviti i Sava Živković, direktor Axis Studios, čiji rad veoma dobro poznajete ako ste igrali megapopularne igre poput Gears of War 5 ili Outriders. On će 3. septembra od 18 časova održati predavanje na temu „How filmmaking in Unreal Engine has set me free“.
Dan kasnije, 4. septembra od 19.15 onlajn predavanje će održati i Clement Gharini iz Epic Games, koji je tokom svoje dve decenije duge karijere radio na stvaranju blokbastera poput Harija Potera i Nemoguće misija, kao i na izradi vizelnih efekata za seriju Igra prestola, Doctor Who, a bio je i digital compositor Oskarom nagrađenog Ex Machina.

Izložbeni deo programa pod nazivom Enter the MetaClub biće aktivan svakog dana u periodu od 2. do 5. septembra u večernjim časovima u prostoru nekadašnjeg kluba Route 66 (Fabrika, ulaz 2).

5. Premijera filma „Toma“

Novosadska premijera filma „Toma“, koji već preti da obori sve rekorde gledanosti, desiće se u nedelju, 5. septembra, od 20h u okviru filmskog festivala „Obnova“.
Glavni glumci, Milan Marić i Tamara Dragićević, već su se okitili nagradama za sjajno iznete uloge legendi naše narodne muzike, Tome Zdravkovića i Silvane Armenulić, a stručnjaci koji su već odgledali film tvrde da je Dragan Bjelogrlić stvorio pravo malo remek-delo.

Osim „Tome“, ljubitelji sedme umetnosti će tokom filmskog festivala „Obnova“, moći na tri scene da pogledaju i kultne filmove srpske kinematografije, poput „Varljivog leta“, „Maratonaca…“, u potpuno novom izdanju.

6. Pustinjsko-polarni voz

Multimedijalni novosadski umetnik Gojko Dutina napravio je jedinstvenu instalaciju po imenu „Pustinjsko-polarni voz“, koja će biti izložena tokom sva četiri dana otvaranja, a publika će moći da je vidi u Gvožđari u Kreativnom distriktu.

Dutina, pobednik ovogodišnjeg konkursa Kaleidoskopa kulture, novosadskoj publici je dobro poznat po svojim nesvakidašnjim performansima, od kojih je jedan od najzapaženijih bio „Entering Valhalla“, kada su najpre sakupljani predmeti koji predstavljaju emotivni teret, a potom simbolično spaljeni, kako bi se ono što opterećuje pustilo da ode.

7. Zijah Sokolović i monodrama „Lijevo desno glumac“

Kabaretska predstava slavnog jugoslovenskog glumca Zijaha Sokolovića „Lijevo desno glumac” ujedno će obeležiti i zatvaranje 48. INFANT-a. Popularni glumac i režiser izvešće svoju monodramu 5. septembra od 19.45 na Teatarskoj bini u Kreativnom distriktu.
Zijah Sokolović duhovito uči gledaoce da shvate da su i oni „glumci u svom teatru” i da mogu biti umetnici u svom životu – saznajte kako.

8. Grand Hotel

Plesna predstava „Grand Hotel“, opere i teatra Madlenianum, u koreografiji Aleksandra Ilića i režiji Aleksandra Nikolića, biće izvedena 5. septembra od 21.30 u Kreativnom distriktu.

Ovaj savremeni plesni komad ne prati ilustrativno istoimeni film, već se bavi vremenom, preispitivanjem likova zatvorenih u prostoru jednog hotela. Situacija koje smo i sami bili svedoci tokom dana izolacije.

9. DJ Vladimir Aćić

Za sam kraj četvorodnevnog otvaranja Kaleidoskopa kulture ostavljen je nastup DJ Vladimira Aćića, kog publika dobro poznaje po eksplozivnim i energičnim setovima, koji su ga oblikovali u jednu od najvažnijih figura tehno scene regiona. Najbolje od svega je što, čak i ako radite (ili možda idete u školu) u ponedeljak, možete da uživate u ovom sjajnom nastupu, jer počinje od 22.30 i završava se u ponoć.

A najbolje od svega je što to nije zapravo kraj, već tek početak – Kaleidoskop kulture nastavlja se tokom narednih nedelja i traje sve do 8. oktobra, a svake sedmice obrađivaće se po jedna umetnost i to ovim redom – arhitektura, izvođačka umetnost, književnost, vizuelna umetnost i primenjena umetnost.

Kaleidoskop kulture je zapravo celogodišnji projekat kulture zajedništva, koji kroz različite procese spaja umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane i posetioce, da bi krajem leta predstavio prostore i programe širom grada, promovišući jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar