OVO JE SVE NAPRAVLJENO TAKO DA NE MORAM DA SE BUDIM
Foto: Promo

Multimedijalna izložba radova Nevene Ostojić "Ovo je sve napravljeno tako da ne moram da se budim" biće otvorena večeras u 20 časova u umetničkom prostoru U10.

Projekat, koji će od večeras biti pred posetiocima U10, pokušaj je simuliranja dve realnosti – virtuelne i rejv. Polazeći od premise da je savremeni mozak digitalan, fizički, mentalni i virtuelni prostor na ovoj izložbi simbolično se stapaju u jedan, a grad je scenografija trenutnih stanja prisutnih u sva tri prostora i teško se mogu razdvojiti i u svakodnevnom iskustvu, zabeležila je kustoskinja postavke Andreja Drobnjak.

Poruke i lični odnosi redukovani su na simbole internet komunikacije, slike, znak i mim, primećuje kustoskinja, zbog čega je Nevenin višemesečni proces usmeren ka preispitivanju raznih socio-političkih, kulturnih i ekonomskih stanja i mapiranju tekovina globalizacije u lokalnom kontekstu i u kolektivnoj mentalnoj svesti. Ovakva praksa upućuje na autorefleksiju i stanovište da se identitet subjekta danas ostvaruje i validira isključivo ukoliko je deo kapitalističkog sistema, u kome duhovne tekovine i umetnički rad postaju deo industrije, sa čestim preispitivanjem pozicije umetničkog stvaralaštva i njegove budućnosti.

– Umetnica rad oblikuje komunikacijsko-relacijskim Instagram iskustvom, premda u njemu zauzima aktivnu ulogu, jer ga modeluje u skladu sa sopstvenim interesovanjima. Može se reći da je ova praksa hiperlinkovan. Radovi stvaraju kontekst iz kojeg su proizišli, tako da prostori odražavaju rejv, sobu hiperinformacije, prenaglašenosti, i obraćaju se čulima – frustracija, zabava i informacija. „Viewers“ je sveska u kojoj su predstavljene profilne ikonice pregleda sa Neveninih instagram storija, publike večite debate koja može biti njena stimulacija ili pasivni posmatrač. Storije Nevena kurira i na njima promišlja teme zumerskog odrastanja, pa rejv, love story, lokalni beogradski kontekst, ali i sopstvena osećanja – svedoči Drobnjak.

Konstantno bavljenje ovim temama obrazuje cikličnost misli i određenu svest koja, kao i rejv iskustvo, oponira stanju budnosti. „Vrti se sve u krug“, zajednički vizuelno-narativni rad umetnice i kustoskinje, suma je svih ovih tema i čine ga segmenti razgovora, snimljenih prizora lokalnog konteksta i svakodnevice i u okviru nje mesta koja mlađe generacije povezuju, poput klabinga.

Nevena Ostojić trenutno je na prvoj godini doktorskih umetničkih studija slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagala je samostalno u GalerijI SULUJ, KC Živa, SKC Kragujevac, Domu omladine Beograda, Galeriji Tvrđava i u okviru više grupnih postavki, a bavi se i di-džejingom.

Izložba „Ovo je sve napravljeno tako da ne moram da se budim“ trajaće do 6. jula.

Bonus video: Uroš Đurić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar