Prekoračujemo granice. Preskačemo prepreke. Spajamo književnost i atletiku, umetnost i sport. Predajemo književne tekstove iz ruke u ruku. Spajamo ih u celinu. U javnom, otvorenom prostoru, dostupnom svima. Na svima poznatom mestu. A za učesnike imamo – pisce!

Ovako je glasio poziv za neobičnu štafetu koja je održana danas na trim stazi na Adi Ciganliji u organizaciji Srpskog književnog društva.

Svako od učesnika „Književne štafete“, među kojima je bio i predsednik udruženja Slavoljub Marković, doneo je svoj tekst, dobio je svoj broj i trka je mogla da počne!

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Želimo da ovo postane tradicija. Hteli smo da napravimo nešto zabavno i korisno jer su književne večeri i manifestacije stalno iste i dosadile su više. Ovako smo u prirodi – uživamo, treniramo, stvaramo poeziju i prozu i mislim da je prelepo. Naš cilj nije da budemo najbrži, nego da se družimo, budemo kreativni i književnost prenesemo u prirodu – rekla nam je organizatorka i pesnikinja Danica Vukićević.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pisci su, jedan po jedan trčali, šetali, igrali po stazi dugoj 500 metara, navijajući jedni za druge preko megafona kako bi prešli cilj i predali svoj tekst u štafetnu palicu.

Odmah iza cilja sačekali smo i pisca Nenada Miloševića koji je predao tekst iz svoje knjige „Lutajuća planeta“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Nije bilo lako, ali mi se veoma dopala ova ideja deteritorijalizacije kulture, u ovom slučaju književnosti. Da se sve malo razlabavi jer su sve „strukture“ suviše čvrste i mislim da treba češće da se izlazi iz okvira, da se književnost premesti od radnog stola i kompjutera – kao u ovom slučaju u prirodu. Tako će se i doprineti popularizaciji – kaže Milošević i dodaje:

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Smisao ovoga je što će svi na kraju biti pobednici i tako i inače treba da bude u književnosti, a ne da pisci pate što nisu u centru pažnje, što nisu nekoj veikoj izdavačkoj kući. Trebalo bi da se stvori novi književni kontinent, gde će biti veće ravnopravnosti kako bi talentovani pisci došli u centar pažnje.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kroz cilj su, pored pomenutih učesnika, prošli i Ivana Milankov, Milan Mrđa, Živko Nikolić, Iskra Vuksanović…

A kada je predat i poslednji tekst, proglašen je kraj štafete i u čast svih prisutnih pročitane su pesme i priče kao jedinstvena celina.

– Bilo je izazovno, maštovito, šareno, veselo. Oborili smo rekorde, najpre sopstvene. Nadam se da će biti još ovakvih štafeta i da će se broj učesnika povećavati. Tekst sam pisao noćas baš za ovu priliku. Želimo da ovakva dešavanja postanu tradicija. Književnost je izašla napolje – poručio je pisac Dejan Simonović takođe jedan od idejnih tvoraca.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Svi učesnici uživali su u šumskom ambijentu u divnoj prozi i poeziji svojih kolega.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Bonus video: Glumice čitaju odlomke iz knjige Milene Marković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar