Foto: Shutterstock

Pre nego što se narednih nedelja raspišu konkursi za podršku kulturi u 2024. godini Udruženje profesionalnih izdavača Srbije ponovo se obratilo Ministarstvu kulture otvorenim pismom u kojem iznosi niz zahteva i predloga zbog izostajanja mera kulturne politike u izdavaštvu.

Još početkom godine, pre nego što su raspisani konkursi za podršku savremenoj kulturi, održan je sastanak predstavnika izdavačkih grupacija i Ministarstva kulture, podsećaju iz Udruženja profesionalnih izdavača Srbije.

Na tom sastanku su, kako navodi UPIS u otvorenom pismu Ministarstvu kulture, izdavači su, na osnovu analize stanja u kulturi i neophodnih mera kulture politike, predložili i obrazložili obuhvatan program kulturne politike u izdavaštvu. Ali, Ministarstvo kulture je, umesto suštinskih, unelo samo kozmetičke promene u konkurse namenjene podršci izdavaštvu i književnim programima.

Foto: Shutterstock

I zato Udruženje profesionalnih izdavača Srbije, pre nego što se raspišu konkursi za podršku kulturi u 2024. godini, još jednom podseća na zahteve izdavačke zajednice, jer su oni, kako obrazlažu, u najboljem kulturnom i društvenom interesu.

Kad je u pitanju republički otkup knjiga UPIS zahteva da budžet za otkup bude udvostručen, jer je postojeći prevaziđen i nedovoljan, kao i proširenje sastava Komisije za otkup na sedam članova različitih orijentacija i oblasti. Predlažu i da se Komisija proširi ljudima koji su stručnjaci – iz oblasti književnosti za decu, humanističkih nauka, srpske i svetske književnosti, kao i iz likovne i grafičke oblasti. Takođe, zahtevaju transparentno objavljivanje spiska kandidata za članove Komisije, kako bi se na vreme ukazalo na eventualne propuste ili sukob interesa, da njen rad bude javan, da rabat za otkup bude umanjen sa 40 na 30 odsto, da u njemu mogu učestvovati samo prva izdanja knjiga objavljenih u godini otkupa. Među zahtevima su i oni koji se odnose na to da na otkupu mogu učestvovati samo publikacije koje su odštampane u godini na koju se odnosi, da se svi kriterijumi, procedura i rad Komisije regulišu Pravilnikom o Otkupu, odnosno radu Komisije i da Otkup knjiga bude organizovan dva puta u toku jedne godine, po mogućstvu u maju i oktobru.

A kad je posredi ravnomernija raspodela sredstava za kapitalne i prevodilačke projekte, UPIS traži uvećanje sredstava koja se dodeljuju za kapitalna izdanja i prevođenje dela srpske književnosti na druge jezike, kao i ravnomernost u raspodeli sredstava koja mora važiti za čitavu teritoriju Srbije, bez favorizovanja bilo koje političke posebnosti, ideološke orijentacije ili geografske celine.

Zahtevaju i promenu Zakona o obaveznom primerku publikacija, u skladu s međunarodnim standardima i preporukama Uneska i Saveta Evrope, uz smanjenje broja obaveznih primeraka koje izdavači dostavljaju Narodnoj biblioteci Srbije i Matici srpskoj, a predlažu i umanjenje cene CIP-a ili kompenzaciju na osnovu broja dostavljenih obaveznih primeraka.

I dok su se o Sajmu knjiga u Beogradu već izjasnili, podsećaju iz UPIS-a da su se i sami „čitaoci i posetioci Sajma knjiga kroz medije vrlo jasno izjasnili protiv rušenja i preseljenja ovog zdanja“ kao i da bi u demokratski uređenoj državi taj glas, čak i bez obrazloženja, bio dovoljan da ga nadležni organi poštuju i dosledno primene.

„Kao jedan od najmasovnije posećenih sajmova u toku godine, Međunarodni beogradski sajam knjiga, na mestu na kojem je, kolevka je održavanja naših estetskih, kulturoloških i civilizacijskih vrednosti. Ne treba da bude i njihov grob. Časni posao izdavača je da stvaraju knjige, a ne da učestvuju u njihovom uništavanju“, konstatuju iz UPIS-a.

Sajam knjiga Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U pismu Ministarstvu kulture UPIS traži i da se obezbede dodatna sredstva iz ovog ministarstva koja će pokrivati učešće na međunarodnim sajmovima knjiga, pre svega na onim u Frankfurtu i Bolonji svake godine, uz mogućnost još jednog svetskog sajma godišnje, odabranog po aktuelnoj potrebi. Traže i obezbeživanje sredstava za nacionalni štand Srbije i obavezno učešće na regionalnim sajmovima knjiga u Zagrebu, Podgorici, Sarajevu, Banjaluci.

Zahtevaju da se obnovi status reprezentativnih udruženja u izdavaštvu, a predlažu i da se hitno započne rad na digitalnoj transformaciji, rešenje problema piraterije i priprema Zakona o izdavaštvu.

Uz ove, kako navode, konkretne i ostvarljive predloge, UPIS smatra da je neophodno pokrenuti javni dijalog o kulturnoj politici u izdavaštvu kao posebno važnoj i vitalnoj grani savremene kulture, s obzirom da nije samo u interesu izdavaštva nego i ukupne savremene kulture i društva.

Ministarstvo kulture i informisanja
Ministarstvo kulture i informisanja Foto: N1

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije obaveštava Ministarstvo kulture da će, zajedno s drugim asocijacijama izdavača, pisaca i prevodilaca, organizovati rad neformalne nadzorne grupe sačinjene od predstavnika izdavača, koja će pratiti proces rada komisija zaduženih za pojedine konkurse koje raspisuje Ministarstvo kulture i izveštavati o rezultatima usvajanja naših predloga.

Bonus video: Zaštitimo Sajam

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar