Simboličnim uručenjem ključeva grada predsednici žirija ovogodišnjih Filmskih susreta Brankici Zorić Vasović, gradonačelnica Dragana Sotirovski otvorila je večeras na Letnjoj pozornici ovu glumačku manifestaciju kojoj je Niš domaćin po 57. put. Tokom narednih sedam dana, biće prikazano 14 filmskih ostvarenja snimljenih prošle godine čiji će protagonist konkurisati za priznanja koja se dodeljuju najboljim glumcima.

„Drage moje Nišlije, hvala što istrajavate i što ste tu, bez obzira što nam kiša kvari raspoloženje. Svojim prisustvom i aplauzima glumcima odajemo čast što su sa nama punih 57 godina. Ostavljamo amanet mladim generacijama Nišlija da ovaj festival čuvaju i neguju, neka traje ne samo 57, već još 157 godina. Dragi glumci, hvala vam što nas radujete skoro šest decenija, što ova publika to ceni svojim aplauzima a vi vašim naklonom. Poštovani glumci, predajom ovih ključeva, simbolično vam predajemo Letnju pozornicu, Tvrđavu i grad Niš na upravljanje narednih sedam dana. Srećno vam bilo, Niš je vaš!“, kazala je gradonačelnica Niša.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Publici se poklonilo dvadesetak glumaca među kojima i Petar Božović koji će sa Brankicom Zorić Vasović i Duškom Premović, odlučivati o nagradama. Od poznatijih glumaca na sceni je bila i predsednica Saveta festival Ljiljana Blagojević, Olga Odanović, Petar Strugar….

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Vrhunac svečanosti je bila dodela priznanja Pavle Vuisić, glumačkom doajenu Slavku Štimcu. Na binu je stupio uz zvuke pesme “Na morskome plavom žalu”, iz filma “Doli Bel” a publika ga je dočekala gromoglasnim aplauzom.

Foto: Video/Nova.rs

„Dobro veče drage Nišlije, zahvalio bih se kolegama koje su mi ukazale poverenje ali i veliku odgovornost, bar po mom mišljenju, jer ova nagrada nosi ime fascinantnog kolege koga sam imao čast poznavati i snimati sa njim. Snimili smo zajedno pet, šest filmova, ne znam tačno. Verovatno o njemu ne bih mogao ništa novo da kažem, razmišljao sam da nešto ipak treba reći… Razmišljao sam šta je ono što me je kod čika Paje fasciniralo. To je lakoća kojom je on igrao, ta ležernost koja je stvarno retka, urođeni osećaj za meru koji ne znam kako bih ga drugačije nazvao osim harizmom i talentom, zato je bio veličanstveni čika Paja“, rekao je Štimac.

Slavko Štimac Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Nagradu mu je uručio predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije Rastko Janković.

„Najbolja publiko na svetu, poštovane kolege, pozdravljam vas ispred Udruženja filmskih glumaca Srbije. Zahvaljujem Miloradu Tepavcu koji je bio prijatelj Pavla Vuisića što je napravio plaketu koju večeras uručujemo. Slavko je jedan od najboljih glumaca koji je radio sa našim ali i sa svetskim rediteljima ali je on naš, član je našeg Udruženja filmskih glumaca. Čestitam ti na nagradi Pavle Vuisić“, kazao je Janković.

Svečani deo prve festivalske večeri okončan je vatrometom nakon čega su prikazani filmovi „Leto kada sam naučila da letim“ i „Heroji radničke klase“.

BONUS VIDEO: Filmski susreti u Nišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare