Foto: Promo

Sarajevo Photography Festival, koji će se po treći put održati od 30. maja do 2. juna u prestonici BiH, raspisao je konkurs za takmičarski program koji je otvoren do 1. aprila.

Sarajevo Photography Festival, koji će treću godinu zaredom okupiti i povezati aktere regionalne i međunarodne foto scene, novi konkurs za takmičarski program raspisala je u osam kategorija, a o najboljima odlučivaće svetski priznati članovi žirija, saopštili su organizatori.

Fotografi i fotografkinje mogu da se prijave za dela u kategorijama – documentary, life, portrait, fashion, conceptual, mobile, wedding i landscape.

U žiriju će biti i Magnumova fotografkinja Nanna Heitmann, koja će odlučivati u kategoriji Dokumentarne fotografije, a u onoj s odrednicom Life jedan od osnivača Hamburg Portfolio Reviewa – kustos i editor Lars Lindemann. Za Portretnu fotografiju zadužena je češka fotografkinja Hana Knizova, u čijem fokusu su interpersonalni odnosi, koji se često ogledaju u intimnim, konceptualnim portretima. Deo ove ekipe činiće i modni direktor Vogue ADRIA Petar Trbović, u kategoriji Fashion-a.

Foto: Promo

Jedna od najznačajnijih umetnica mlađe generacije sa naših prostora Selma Selman žiriraće u kategoriji Konceptualne fotografije, dok će mobilnu fotografiju ocenjivati direktor Beogradskog meseca fotografije (Belgrade Photo Month) David Pujado. U kategoriji Wedding biće tu Natali Grace Levine, glavna i odgovorna urednica Wezoree platforme, koja okuplja profesionalce iz SAD-a, Kanade, Evrope, Australije i s Kariba, a Landscape Luca Venturi, osnivač i art direktor Siena International Photo Awardsa, Drone Photo Awardsa i Siena Awards festivala.

Foto: Promo

Gran pri Sarajevo Photography Festivala iznosi 2.000 evra, a ukupan nagradni fond takmičenja jeste 6.000 evra. Pored novčane nagrade, pobednici i pobednice dobijaju i priznanje za svoj rad, kao i priliku za povezivanjem s drugim umetnicima i profesionalcima iz industrije, dok su svi uslovi i pravila konkursa dostupni na ovom linku.

Foto: Promo

Rok za prijavu jeste 1. april.

Foto: Promo

Pored takmičarskog programa, Sarajevo Photography Festival, koji se održava od 30. maja do 2. juna, ponudiće posetiocima samostalne i grupne izložbe, raznolikih fotografskih stilova i tehnika, pa radionice, predavanja i tribine… S ciljem povezivanja regionalne i međunarodne scene, na ovom festivalu promoviše se fotografija kao umetnička forma, podstiče dijalog i razmena između fotografa i publike i oslikava kulturno bogatstvo i raznolikost.

Bonus video: Podvodna fotografija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar