Foto: Anđela Debić

Izložba „Svesvrstani“ umetnika Uroša Krčadinca i kustosa Lava Mrenovića, nastala kao rezultat umetničko-kustoske rezidencije u studentskom domu Studentski grad u okviru međunarodnog projekta “They: Live-student lives revealed through context-based art practices”, otvorena je juče u Studentskom gradu na Novom Beogradu.

Na otvaranju su se prisutnima obratili umetnik Uroš Krčadinac i Maida Gruden, koordinatorka programa “They: Live” i urednica likovnog programa Doma kulture Studentski grad.

Foto: Anđela Debić

Uroš Krčadinac se osvrnuo na rezidencijalni boravak u Studentskom gradu i pripremu radova za izložbu: “Mnogo studenata je bilo uključeno u radionice i razne akcije, oko 150-200 sveukupno. Izložba istražuje njihove lične i kolektivne identitete, i u stvari postavlja pitanje šta sada, u savremenom digitalnom vremenu, u vreme veštačke inteligencije i velikih podataka, uopšte predstavlja to pitanje. Naročito zadovoljstvo mi je bilo da radim u Studentskom gradu i vidim koliko je on u stvari kosmopolitski. Ne možete ući u menzu a da ne vidite bar 40 ljudi iz Afrike, Azije, i sa drugih kontinenata. Ta raznovrsnost mi je bila veoma inspirativna.”

Za projekat “Svesvrstani”, umetnik Uroš Krčadinac je napisao program koji može da generiše beskonačan broj zastava i beskonačno mnogo različitih mikroidentiteta. Uz pomoć ovog programa, preko 150 studenata generisalo je svoje individualne zastave, barjake njih samih. Prateći ovaj proces, izložba postavlja pitanja o vezi između tehnologije i ideologije.

Tokom trajanja izložbe u julu će biti organizovana društvena igra “Svesvrstani” na otvorenim prostorima u Studentskom gradu, osmišljena pod mentorstvom rediteljke Ane Pinter iz Beograda i kroz zajednički rad rediteljke, umetnika Uroša Krčadinca, i kustosa Lava Mrenovića sa studentima.

Foto: Anđela Debić

Maida Gruden je na otvaranju istakla da je ova izložba deo šireg projekta “They: Live”, u okviru koga su se učesnici iz nekoliko zemalja prvi put okupili u Beogradu, na jednom mestu. “S obzirom na to da je projekat počeo u septembru 2020. godine, za vreme pandemije korona virusa, komunikacija među partnerima i umetnicima se najvećim delom dešavala preko interneta. Vrlo smo srećni što su večeras u Beograd došli umetnici i kustosi, učesnici ovih rezidencijalnih programa iz drugih gradova i koordinatori organizacija”.

Foto: Anđela Debić

Program umetničko-kustoskih rezidencija u studentskim kampusima odvijao se paralelno tokom prve polovine 2022. godine u još četiri grada: Madridu, Podgorici, Rijeci i Novom Sadu. Danas, 24. juna od 14.00 – 19.30 u Klubu Magistrala Dragan Ve Ignjatović u Domu kulture Studentski grad, biće održan THEY: LIVE SAMIT – jednodnevna konferencija posvećena predstavljanju realizovanih umetničko-kustoskih rezidencija u studentskim kampusima u Beogradu, Rijeci, Madridu, Podgorici i Novom Sadu na kojoj će svoja iskustva podeliti umetnici i kustosi iz navedenih gradova.

Bonus video – „Betoven maraton“: Podvig Beogradske filharmonije: Jelena Milašinović, Dušan Petrović, Nemanja Belej

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar