Foto:promo

Izložba pod nazivom "44,808872 20,483298" autorki Margerite Suliaeve iz Rusije i Keti Voznicki iz Amerike otvorena je sinoć u umetničkom prostoru "Kvaka 22" u Beogradu i trajaće do 10. juna.

Kako objašnjava autorka teksta o izložbi, Evgenia Černega, nova postavka odražava pune ideje koje je umetnik izrazio kao poučnu jednostavnost, duboko sagledavajući raznolikost uzoraka, pozivajući publiku da se “pridržava autentičnih mišljenja koja spajaju kulture, iskustva koja svuda ukrštaju svetove“.

Margerita Suliaeva se lokalnoj publici predstavlja serijom litografija i oslikanom svilom dok Keti Voznicki prikazuje ciklus crteža objedinjenim velikim formatima slika.
Tačku susreta dve geografski udaljene umetnice moguće je uvideti kroz motive art – bruta, odnosno umetnosti brutalizma, naivne crteže, dekorativnost, umetnost primitivnih kultura, dečije crteže i slike.

Margerita Suliaeva (33) je mlada ruska umetnica čiji rad se bazira na primitivizmu, art-brutu i spoju nauke i umetnosti. Ona živi i radi u Beogradu, a diplomirala je 2021. godine na V.I. Moskovskom državnom akademskom umetničkom institutu na departmanu za grafiku.

Ruska autorka je tokom 2018. godine dobila zlatnu medalju Akademije umetnosti.

Keti Voznicki (39) je multimedijalna umetnica, rođena u Klivlendu, SAD, koja je aktivna na sceni Beograda i šire od 2007. godine.
Član je udruženja “Art Brut Srbija”, organizacije koja je posvećena marginalnim umetnicima u svetu i regionu.

Bonus video: Izložba Ervina Vurma u MSUB

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar