Izložba „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970
Foto: TANJUG/ TANJA VALIC

Plakati za filmove "Skupljači perja", "Kad budem mrtav i beo", "Rani radovi", "Marš na Drinu", "Kapetan Leši", kao i za još 45 značajnih ostvarenja jugoslovenske kinematografije nastala od 1945. do 1970. godine predstavljeni su na danas otvorenoj izložbi u Kulturnom centru Beograda.

Na izložbi „Tragovi jednog vremena – filmski plakat 1945-1970“ u filmskoj galeriji KCB predstavljeno je 50 plakata iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije.

Izložba „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970
Foto: TANJUG/ TANJA VALIC

– Institut za film, preteča Filmskog centra Srbije, sačuvao je i očuvao neka zaista vredna dela grafičkog i primenjenog dizajna. Na nama je bilo da pružimo priliku ljudima da vide ovo kulturno blago naše zemlje – kaže Gordan Matić, direktor FCS.

On ističe da izložba nije namenjena samo poznavaocima filma, već i dizajnerima, istoričarima umetnosti, likovnim stručnjacima, publici.

– Radovi su odabrani po kvalitetu, autorima, značaju filmova i po tome koliko su retko izlagani. Imamo akvarele, apstrakcije, različite tehnike, što zapravo znači da je tada bilo i dosta slobode u izražavanju sadržaja filma, koliko mi god mislili da su ta vremena bila restriktivna – priča o konceptu izložbe i izgledu plakata Matić.

Gordan Matić
Gordan Matić. Foto: TANJUG/ TANJA VALIČ

Urednik izdavačke delatnosti FCS Miroljub Stojanović kaže da odabrani plakati ukazuju i na to koliko je jugoslovenska kinematografija bila svetski važna.

FILMSKI PLAKATI
Foto: TANJUG/ TANJA VALIČ

– Ova izložba pokazuje koliko je to bila veličanstvena, organizovana, bogata, sadržajna i kvalitetna kinematografija, a čini mi se da to sad olako zaboravljamo. To je bila svetski važna kinematografija i tim filmovima vreme nije ništa naudilo. Lepo je što će se oni naći ovde, da podsete na zvezdane trenutke onoga je što je nekada bio jugoslovenski, a danas srpski film – ocenio je Stojanović.

Izložba u KCB biće otvorena do 15. maja, a radno vreme filmske galerije je od 16 do 21 sat. Postavka će, navode u FCS, nakon Kulturnog centra Beograda, obići 24 grada Srbije i biće predstavljena u bioskopima i kulturnim centrima članica Mreže kinoprikazivača Srbije.

Pored toga, planirano je i da izložba bude deo festivalskog programa Mreže festivala – Festivala evropskog filma Palić, Festivala snimateljski ostvarenja „Slika u pokretu“ u Novom Sadu, LIFFE u Leskovcu, Festivala glumačkih ostvarenja „Filmski susreti“ u Nišu, Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, i Festivala autorskog filma u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar