Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kada je otišao, a zapravo nikada nije, jer je ostao i ostaće među nama i među svim budućim čitaocima dok je ovog jezika, Borislav Pekić je imao 62 godina. Sada, sa ove vremenske razdaljine, kada imam nekoliko godina više nego što je on imao onda, vidim, zapravo da je taj njegov samo zemaljski odlazak potvrdio prastaro, neumoljivo pravilo da najbolji odlaze prvi i to uvek prerano, rekao je pisac Mihajlo Pantić na otvaranju izložbe "Okean Pekić" u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda.

Ovaj multimedijalni projekat autorke Olge Krasić Marjanović upriličen je povodom tridesete godišnjice odlaska velikog pisca.

– Ovu izložbu smo planirali za 2020. povodom okrugle Pekićeve godišnjice rođenja.Tako da ona čini pridruženi ili naporedni deo sa knjigom istoimenog naslova koju sam priredio u ediciji Vrhovi, a u kojoj su Pekićevi saputnici i prijatelji govorili o njegovoj umnoj, etičkoj i stvaralačkoj izuzetnosti – rekao je Pantić, koji je nadahnuto govorio o liku i delu Borislava Pekića.

Mihajlo Patnić i Olga Krasić Marjanović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Izložba „Okean Pekić“ posvećena je životu i stvaralaštvu jednog od najvećih srpskih pisaca a postavka sadrži fotografije, lične predmete, rukopisnu građu, dokumenta, koja se mogu videti u vitrinama i na 38 velikih plakata, koji su tematski podeljeni u dve celine. Jedna prati Pekićev životni put od najranijeg detinjstva preko mladosti, vremena koje je proveo u kazneno-popravnim domovima u Nišu i Sremskoj Mitrovici, potom u Londonu, kao i njegov politički angažman. Druga celina su plakati koji prate njegov stvaralački opus. Ukupno je prezentovano rezentovana je na trideset i osam velikih plakata.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Citiraću akademika Dušana Kovačevića koji je rekao: ”Vreme potpisuje drugi put vrednost onoga što smo uradili. A ako vreme ne potpiše, onda je to nešto što je samo deo našega posla”. To je tačno kada je Pekić u pitanju jer je vreme višestruko potvrdilo vrednost Pekićevog dela koje će najvećim slovima biti upisano u istoriju srpske književnosti – ocenila je Olga Krasić Marjanović, autorka ove izložbe koja je nastala 2007. godine a za ovu priliku proširena je novim plakatima, fotografijama i dokumentima a u tome joj je, kako je istakla, pomogla piščeva supruga Ljiljana Pekić.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Izložbu prati i katalog koji je Krasić Marjanović uradila uz pomoć dizajnerke Snežane Rajković.

– Pekić je tu, Pekić je čitan, prisutan je čak i u najgorim trenucima kada se nešto desi, kao što se nama desilo. Pokazuje se da je taj fantastični majstor uspevao da da i neke odgovore koji nismo mogli da nađemo na drugim mestima i taj podatak često ističem – rekla je Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda i dodala da se njegove knjige i danas izuzetno čitaju.

Bonus video: Mural Borislava Pekića

 

Komentari

Svi komentari (0)