Foto: Slobodan Vukajlović Bus

U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku, svečano je otvorena izložba „Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske”, koja na reprezentativan način predstavlja razvoj srpske likovne umetnosti, njene uzore i domete od poslednjih decenija 19. pa sve do sredine 20. veka.

Ovim programom Grad Čačak je istovremeno najavio i započeo raznovrsne aktivnosti u okviru projekta prve Nacionalne prestonice kulture 2023 – Čačanska Rodna.

Foto: Slobodan Vukajlović Bus

Na svečanom otvaranju, brojnim posetiocima su se obratili Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i autorka izložbe, dok je izložbu svečano otvorio Milun Todorović, gradonačelnik Grada Čačka.

Direktor Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, Branko Ćalović, u uvodnom izlaganju istakao je višestruki značaj ovog događaja:

– Prvi značaj je da otvaramo izložbu reprezentativnih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske, koja u svom fondu čuva stvaralaštvo nekih od najznačajnijih umetnika nacionalne istorije umetnosti i kulture. Drugi je da Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović“ ulazi u godinu kada obeležava značajan jubilej – 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, rodonačelnice srpske moderne, umetnice koja je promenila tok srpskog slikarstva i koja se nalazi upravo na početku kolone najzaslužnijih za uvođenje nacionalne umetnosti u evropske tokove. I treće, publici trenutno najznačajnije, jeste da ovom izložbom Galerija i Grad Čačak počinju sa programima projekta „Čačak, Prestonica kulture Srbije 2023. godine“ čije je svečano otvaranje zakazano za 21. mart.

Foto: Slobodan Vukajlović Bus

Autorka izložbe „Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske“ dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, rekla je da je ova izložba nastala još 2020. godine na poziv Nacionalne galerije u Ljubljani, sa idejom da se slovenačkoj publici pokaže jedan deo srpske umetnosti epohe modernizma i da se tamnošnjoj publici predstavi institucija Galerije Matice srpske.

– Mi smo ovom izložbom želeli da pokažemo da je svaka kolekcija zapravo ogledalo ustanove i nacionalne umetnosti i da je način na koji se mi odnosimo prema tim umetnicima iz prošlosti primer kako ustanove kulture treba da neguju, čuvaju, ali i popularišu umetnost, za neke buduće generacije. Ono što želimo ovom izložbom jeste da ona bude ogledalo sadašnjeg vremena i da svako ko stane ispred nekog od ovih 80 odabranih dela, u nekom od dela pronađe sebe, pronađe svoj odraz u savremenom trenutku, u svom životu, jer je ovo jedna od onih izložbi gde je svako delo izložba za sebe – izjavila je dr Tijana Palkovljević Bugarski.

Foto: Slobodan Vukajlović Bus

Izložbu čine dela 38 najistaknutijih i najznačajnijih umetnika srpske likovne scene poput Uroša Predića, Paje Jovanovića, Steve Aleksića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde i mnogih drugih. Kroz njihovo stvaralaštvo je prikazan put od realističkih opredeljenja nastalih pod uticajem umetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima 20. veka usled odlaska naših umetnika na školovanje i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i konačno Parizu kao centru umetničkih ideja 20. veka. Ova izložba ukazuje na razvojni put srpske likovne umetnosti od ideja realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije, ali i teme portreta, pejzaža, akta i enterijera.

Foto: Slobodan Vukajlović Bus

Izložba je gostovala u Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) u Beogradu, a potom i u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS) u Banjaluci, a do sada ju je videlo 60 hiljada posetilaca. Publika u Čačku će izložbu moći da pogleda do 22. marta 2023. godine.

Bonus video: Veliki Uroš Predić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar