Zoran Milanović i Dejan Ilić Cvika. Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Najbolje bas gitariste domaće i regionalne rok i džez scene, ''okupila'' je na jednom mestu, Marina Pešić koncertni fotograf. U galeriji kragujevačkog Doma omladine otvorena je njena peta samostalna izložba ''Četiri žice'' sa 26 fotografija nastalih na koncertima i festivalima u poslednjih šest godina. Autorka je ovu izložbu posvetila nedavno preminulim basistima Miši Aleksiću iz ''Riblje Čorbe'' i Mikici Zdravkoviću iz benda ''ČBS''.

Zidovi galerije Doma omladine obasjani su scenskim reflektorima i “ozvučeni“ bas gitarom najpoznatijih muzičara domaće i regionalne rok scene. Koncertni fotograf Marina Pešić, svojim objektivom zabeležila je upečatljive trenutke koncertne atmosfere i publici predstavlja intimnu emociju basista dok su na sceni.
Istančanim osećajem za pravi trenutak, Marina je “uhvatila“ i na fotografijama zabeležila muzičku strast gitarista dok sviraju na četiri žice. Ona nam izbliza predstavlja neka od najvećih imena, a na izloženim fotografijama su Žika Jelić (YU grupa), Miroslav Cvetković Cvele (Bajaga i instruktiori), Miša Aleksić (Riblja čorba), Zoran Radomirović Švaba (Električni orgazam), Vladan Đurđević (Neverne bebe), Zdenko Kolar (Zona B), Dušan Kojić Koja (Disciplina kičme), Bruno Langer (Atomsko sklonište), Zoran Milanović (Smak), Dejan Ilić Cvika (Van Gog), a među slikama je i jedina dama na izložbi Maja Cvetković (E Play).

Izložba o bas gitaristima. Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Konačno se neko setio i nas

Izložbu u Kragujevcu otvorili su basiste legendarne grupe “Smak“ Zoran Milanović i Dejan Ilić Cvika doskorašnji basista „Van Goga“, neskrivajući zadovoljstvo što su basisti dobili “svojih pet minuta“. Ističu da je Marina okupila “dobro društvo“ i da nikada na jednom mestu nije bilo toliko basista.

“Ovo je fenomenalan i originalan koncept izložbe. Bas gitaristi nikada nisu bili u prvom planu, uvek su tu pevači, gitaristi, klavijaturisti… Bas gitara možda nije atraktivan instrument kao gitara, ali je jako bitan, ako ne i najbitniji. Možda sam malo i subjektivan, ali bez basa ne možeš, to je kao jelo bez začina. Bas je taj koji sve objedinjuje i čini ritam sekciju “ prvi su utisci Zorana Milanovića.

Zoran Milanović ispred svoje fotografije. Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Sa njim se slaže i Dejan Ilić Cvika, dodajući da bez dobre bas gitare nema ni dobrog benda.

“Marina i ja smo zajedno došli na ovu ideju da ona iz svoje bogate privatne kolekcije izdvoji fotografije basista. U planu je da sledeće godine proširimo priču i da uz neku novu izložbu napravimo mini bas festival i jedan vikend posvetimo samo basu. Marina ima oko da lepo i verno prenese atmosferu sa koncerata. Zadovoljan sam svojom fotografijom, ja sam baš takav na bini, a Marina je to prepoznala“ sa neskrivenim zadovoljstvom je rekao Cvika, dok nam je pozirao ispred izložene fotografije.

Dejan Ilić Cvika Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Posveta  preminulim od korone

Marina Pešić je izložbu “Četiri žice“ posvetila Miši Aleksiću iz “Riblje čorbe“ i Mikici Zdravkoviću iz kragujevačkog benda “ČBS“ koji su u novembru prošle godine, u razmaku od samo dva dana, preminuli od posledica koronavirusa.

“Na svim slikama vidimo dobru energiju i radost na bini, ali je izložba i emotivna, jer su na fotografijama muzičari koji više nisu sa nama. Ujedno, celu izložbu prate pomešani osećaji sreće i tuge i zbog toga je ova izložba organizovana njima u čast i uspomenu na određene koncerte i momente“ istakla je autorka.

Marina Pesić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Marina Pešić rođena je 1987. godine u Užicu, a po zanimanju je Master inženjer građevinarstva. Osnovnim zanimanjem i poslom inženjera bavi se u Beogradu gde trenutno i živi, a koncertna fotografija je njena velika strast nastala iz ljubavi prema muzici.

Najveću pažnju posvećuje domaćoj i stranoj rok, bluz i džez sceni.
Izložba u Kragujevcu je njena peta samostalna, a svoje radove izlagala je i na sedam kolektivnih u periodu od 2016. godine do danas. Već u sredu 4. avgusta u Galeriji leskovačkog Kulturnog centra, biće otvorena nova samostalna izložba “Potpisano izvan vremena“, na kojoj predstavlja koncertne fotografije nadograđene potpisom legendarnih muzičara koji su na njima.

Maja Cvetković. Foto:Marina Pešić

Marina Pešić je dobitnica više nagrada i priznanja na foto konkursima, među kojima je najznačajnija specijalna nagrada „Glas žene u muzici” koju je dobila 2017. na međunarodnom konkursu „Glas koji se vidi, slika koja se čuje”. Osvojila je i plaketu ‘’Special Mention’’ 2018. na međunarodnoj izložbi koncertnih fotografija „Čisto oko, puno srce.”

Izložba posvećena bas gitaristima “Četiri žice“ u kragujevačkom Domu omladine, biće otvorena do 6. septembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare