Izložba Miće Popoviča u Centru za kulturu u Zaječaru Foto:Promo

U okviru programa obeležavanja Dana Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović, u zgradi nekadašnjeg Memorijala „Nikola Pašić“ u Zaječaru, svečano je otvoren Pozorišni muzej, sa ciljem da se na jednom mestu saberu sve uspomene.

Zaječar je jedini grad na istoku Srbije, podsetio je direktor teatra Vladimir Đuričić, koji ima profesionalno pozorište.

– Pre 76 godina (2. februara 1947) otvorio je vrata publici izvođenjem premijere predstave „Žita cvetaju“ Jurija Mokrova. Od tada do danas izvedeno je blizu 450 premijera predstava, a kroz zaječarski teatar prošli su brojni glumci, reditelji i drugi kulturni stvaraoci. Sve te decenije postojanja obeležile su mnogobrojne nagrade, festivali, gostovanja, što je pravo bogatstvo za Pozorišni muzej – rekao je Đuričić.

Izložba Miće Popoviča u Centru za kulturu u Zaječaru Foto:Promo

Ovim povodom u Galeriji pozorišta – Centra za kulturu u Zaječaru priređena je izložba radova Miće Popovića, jednog od najznačajnijih srpskih slikara druge polovine 20. veka. Reč je o delima iz fonda Stalne postavke slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović, koja je notvorena 28. oktobra 1989, na spratu Kuće Katića, u ulici Jovana Cvijića broj 15 u Loznici.

“Ponosni smo što u Zaječaru predstavljamo opus Miće Popovića, čija je okosnica čovek. On je uvek slikao, crtao i radio ljude sa onim likovnim posmatranjem čoveka kao pejzaža ali je dolazio i do unutrašnjeg sveta kod nas, što se da primetiti na izloženim radovima”, rekla je Marina Cvetanović, kustos u Centru za kulturu “Vuk Karadžić” u Loznici.

Izložba Miće Popoviča u Centru za kulturu u Zaječaru Foto:Promo

Publika je mogla da pogleda i premijerno predstavu „Ženidba” Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u adaptaciji i režiji Janka Cekića, a program obeležavanja Dana pozorišta završen je predstavljanjem knjige „Ginko logoreja“ glumice zaječarskog teatra Ane Bretšnajder.

Bonus video: Vanja Ejdus o nagradi za najbolje glumačko ostvarenje na Danima „Zorana Radmilovića“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar