Filip Stefanović Foto: Maja Gjajić

Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi pod nazivom “Razgovor biljnog korenja” koja će večeras od 20h biti otvorena u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad, likovni umetnik Filip Stefanović će se predstaviti grupom odabranih živih instalacija i kreacija u formi akvarijuma, terarijuma i wabi kusa, nastalih u periodu od poslednje dve godine.

Kreiranje prirode kao svojevrsna umetnička praksa je glavno polje istraživanja autora i njome se bavi poslednjih šest godina. Pokrenut istraživanjem estetike i filozofije daleko-istočnih zen bašti kao prve forme žive umetnosti, kasnije aquascapinga i terarijuma, predstavljalo je prekretnicu u likovnom izrazu. Motiv prirode sa tradicionalnog crteža i grafike vremenom se pretvorio u kreiranje i stvaranje prirodnih postavki. Sredstva kao što su tuš i trska odnosno linija, površina i boja zamenili su prirodni materijali biljke, kamenje, drvo, zemlja i voda.

Njihove boje, teksture i forme postale su novi likovni jezik kojim se Filip služi pri kreiranju. Kroz njihovu estetiku, funkcionalnost kao i duhovnost autor ispituje različite fenomene, pritom stvarajući žive minijaturne eko sisteme. Prirodnost kao takva je postala glavno pravilo i moto u okviru stvaralaštva autora. Atmosfera i duhovnost, balans i dinamika, prirodnost i hibridnost živih instalacija predstavlja glavnu okupaciju u novom Filipovom likovnom izrazu. Da bi se uopšte autor bavio estetikom, ličnim likovnim izrazom unutar živih instalacija bilo je potrebno savladati i naučiti mnogo različitih oblasti i implementirati ih u sam rad kako bi on bio u poziciji da egzistira kao živo umetničko delo.

Prirodne instalacije su proizvod interdisciplinarnosti i predstavljaju sublimaciju različitih naučnih oblasti kao što su biologija, fiziologija, ekologija, hemija, estetika, umetnost i filozofija, kaže se u saopštenju.

Izložba je otvorena svakodnevno do 5. juna od 16 do 21h u Gradskoj galeriji KC Grad.

Bonus video – Galeb Nikačević: Filtriram informacije koje želim da primim, drugačije mislim da je nezdravo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar