Foto: Marko Milić

Performansom "Nothing can go wrong" Isidore Stanišić i Darje Janošević otvoreno je sinoć 13. izdanje festivala savremenog plesa i performansa "Kondenz" u Beogradu.

„Nothing can go wrong“ je plesni solo performans koji tematizuje ljudske strahove u kontekstu savremenog društva, kao i potrebu čoveka da se obezbedi u svakom segmentu svog života, što ga vodi ga ka sve većoj autoizolaciji. U pokušaju da racionalizuje svoje postojanje i osigurava ga od potencijalnih opasnosti, on postaje ophrvan iracionalnim strahovima koji više nisu vezani za samu smrt, već sve više prepoznaju drugog kao izvor te opasnosti, saopštili su organizatori iz Stanice Servis za savremeni ples.

– Predstava je nastala 2018. i tada sam se više bavila strahovima vezanim za mere koje važe od 11. septembra 2001. u Americi, a koje su ostale do dan-danas. Zapravo tim ulivanjem straha, koje onda jedinke čini izolovanim. Kao i danas – mi nemamo strah od virusa, nego od drugog. Ne shvatamo da nije drugi taj koji je opasnost. Mislim da je to užasno važno da prepoznamo, da drugi nije neprijatelj. Svi imamo zajedničkog neprijatelja, i samo brinući jedni o drugima možemo to da rešimo – opisala je Isidora Stanišić, autorka performansa izvedenog u prostoru „Magacina“ svoje delo.

Isidora Stanišić i Darja Janošević na otvaranju Kondenza Foto: Marko Milić

Program festivala „Kondenz“ na više lokacija u Beogradu sastoji se od šest predstava izvedenih uživo, kao i razgovora i predavanja, tribina, projekcije filma i predstavljanja knjige, koji će biti održani kombinovano – u fizičkom prostoru i onlajn.

– Za nas je bilo važno da ovaj festival organizujemo prvenstveno zbog toga da bismo dali šansu umetnicima, da zarade od svog rada. Važno je da se predstava igra, da umetnici izvode svoj rad, i da jedan broj publike može da bude prisutan u tom prostoru. Ne insistiramo da se na silu nešto dešava, ali insistiramo na tome da sredstva budu data umetnicima, jer u ovim uslovima oni značajno manje mogu da igraju, i samim tim manje zarađuju – rekla je Marijana Cvetković, producentkinja i jedna od kustoskinja festivala, povodom početka ovogodišnjeg programa.

Foto: Promo/Kondenz

Na programu je večeras predstava „ЯTUCORA“ Marka Milića i Jelene Vuksanović, a publika će narednih dana moći da vidi i solo plesni performans „Neusamljeno osamljen solo na vezi“ autorke i izvođačice Jelene Alempijević in Novog Sada, predstave „Razotkrivena priroda ili Priče o biljkama i radnicima“ autora i izvođača Vladimira Bjeličića i „Lounli plenet – turistička tura kroz dis(u)topiju“ Maje Pelević, Dimitrija Kokanova, Olge Dimitrijević, Tanje Šljivar i Igora Koruge.

Poslednjeg festivalskog dana, u četvrtak 29. oktobra, od 20 sati u „Magacinu“ na programu je premijera predstave „Finale“ autorke i izvođačice Jane Milenković i saradnika i izvođača/izvođačica Isidore Popović, Đorđa Živanovića Grgura, Miloša Janjića, Alise Oravec, Simonide Žarković i Jovane Stojić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar