Foto: Promo, Arhiva

Javnim bibliotekama u Srbiji preporučeno je 1.966 naslova iz 128 izdavačkih kuća, 41 organizacije i 19 ustanova kulture, a za to će iz budžeta biti izdvojeno 106 miliona dinara, pokazali su rezultati konkursa Ministarstva kulture za otkup knjiga za 2021. godinu.

Na konkurs Ministarstva prosvete za otkup knjiga za biblioteke je 149 izdavačkih kuća, 55 organizacija I 19 ustanova kulture prijavilo više od 4.000 naslova iz različitih oblasti i različitih žanrova, najviše beletristike. Petočlana komisija, u kojoj su bili Slađana Ilić (predsednica), Nikola Kajtez, Mirko Demić, Ana Stišović Milovanović i Nebojša Lapčević odabrala je i za otkup preporučila 1.704 naslova izdavača, 125 iz organizacija i 110 koje kao izdavači potpisuju ustanove kulture.

Na vrhu liste po broju preporučenih naslova je, kao i ranijih godina, najveći domaći izdavač „Laguna“ (od prijavljena 582 odabrano je 239 naslova), a slede „Vulkan“ (od ponuđenih 248, odabrano 86), „Portalibris“ (od 123 naslova odabrano 56), pa „Službeni glasnik“ (od 121 odabrano 69 naslova) i „Čarobna knjiga“ (111 ponuđenih, 98 odabrano).

Gledano po odnosu broja ponuđenih i odabranih knjiga, „Geopoetici“ je odabrano svih 46 ponuđenih naslova, izdavačka kuća „Clio“ prijavila je 13 i sve su odabrane, Srpskoj književnoj zadruzi (25 od 26 ponuđenih), „Kosmosu“ (od 63 prijavljena 61 odabran), „Agori“ (26 od 30 ponuđenih), „Dereti“ (44 odabrana od 53 ponuđena), „Arhipelagu“ (24 od 30 ponuđenih)…

Bibliotekama su preporučene knjige tridesetak savremenih domaćih pisaca (Vladimir Pištalo, Vladan Matijević, Jovica Aćin, Enes Halilović, Zoran Ćirić, Milisav Savić, Jelena Lengold, Dragan Lakićević…), a zanimljivo je da uz „Kontraendorfin“ Svetislava Basare, iako je nagrađen Ninovom nagradom za roman 2020. godine, nije stavljena čuvena „zvezdica“ (što znači obavezan otkup bar jednog primerka), ali je komisija, na primer, smatrala da svaka biblioteka u Srbiji treba da ima komplet od sedam knjiga Blagoja Bakovića (po ceni od 11.500 dinara), pa je uz njega stavila „zvezdicu“.

Posetioci biblioteka će, prema predlogu komisije, od savremenih stranih pisaca čitati najviše Petera Handkea (preporučeno je desetak njegovih naslova, uključujući i knjigu „Handke u Srbiji: zbornik radova“ u izdanju „Bukbridža“), a preporučeno je i pet ili više naslova Elene Ferante, Karla Uvea Knausgora, nobelovca Kazua Išigura, Harukija Murakamija, Orhana Pamuka, Frederika Begbedea, Bila Brajsona, Izabele Aljende, Nikolasa Sparksa, Nila Gejmena, Stivena Kinga…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare