Festival autorskog filma Foto:Promo/FAF

Festival autorskog filma (FAF) biće održan od 25. novembra do 2. decembra u nekoliko bioskopskih dvorana u Beogradu i dok publika željno iščekuje program, otkrivamo ostvarenja koja će biti prikazana u Velikoj sali (Sala 1) mts Dvorane i za koje već mogu da se pronađu ulaznice.

U petak, 25. novembra u 19 časova festival će otvoriti film „Duhovi ostrva“ Martina Mekdone sa Kolinom Farelom i Brendanom Glisonom u naslovnim ulogama.

Narednog dana sa početkom u 19h biće održana sprska premijera filma „Da li ste videli ovu ženu“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića. Istog dana, od 21.30h biće prikazan film „Sveti pauk“ reditelja Alija Abasija. Ali Abasi ponovo se vraća na Festival autorskog filma sa ostvarenjem zasnovanim na istinitoj priči o Paukovom ubici Saidu Hanaeiju, koji je ubio 16 žena između 2000. i 2001. godine. Film prati priču novinarke Rahimi koja odlazi u iranski sveti grad Mašhad sa ciljem da istraži smrt prostitutki iza kojih stoji serijski ubica. Glavna glumica ovog ostvarenja Zar Amir-Ebrahimi osvojila je nagradu za najbolju žensku ulogu na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu.

U nedelju, 27. novembra u 17 i 19.30 časova biće održana srpska premijera filma „Non-Aligned & Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels“ rediteljke Mile Turajlić. Ovaj dokumentarni diptih baziran je na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj jugoslovenskog predsednika Tita. Film je prikazan na festivalima DOK Leipzig, Toronto International Film Festivalu, a biće prikazan i u programu IDFA. Istog dana, u 21.30 čas publika će imati priliku da pogleda film „Najsrećniji čovek na svetu“ Teone Mitevske. Film prati Asju, četrdesetogodišnju neudatu žena koja živi u Sarajevu. U želji da upozna nove ljude, ona subotu provodi na speed dating događaju gde upoznaje Zorana, bankara njenih godina. Ostvarenje Teone Mitevske premijerno je prikazano na Filmskom festivalu u Veneciji.

U ponedeljak, 28. novembra u 19 časova na programu FAF-a biće film „Bajka“ Aleksandra Sokurova. Bajka je animirano fantastični film koji prati razgovore Adolfa Hitlera, Benita Musolinija, Josifa Staljina i Vinstona Čerčila u čistilištu, koristeći arhivske snimke i deepfake tehnologiju, a prikazuje i Isusa i Napoleona. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Lokarnu. Istog dana u 21.30 čas biće prikazan film „Blisko“ reditelja Lukasa Donta. Intenzivno prijateljstvo dva trinaestogodišnjaka, Lea i Ramija, iznenada se prekida. Pokušavajući da razume šta se desilo, Leo traži pomoć Ramijeve mame Sofi. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kanu gde je osvojio specijalnu nagradu. Ovaj film je do sada dobio 15 priznanja na nekoliko filmskih festivala širom sveta i nominovan je u dve kategorije za nagradu EFA (European Film Awards) za najboljeg reditelja i najbolji evropski film.

U utorak, 29. novembra u 19 časova biće održana projekcija filma „Sent-Omer“ u režiji Alis Diop. Na sudu u Sent-Omeru pisac Rama prisustvuje suđenju mladoj ženi koja je optužena da je ubila svoju petnaestomesečnu ćerku, ostavivši je na plaži za vreme nadolazeće plime. Reči optužene i svedočenje očevidaca uzdrmaće Ramina uverenja i dovesti u pitanje našu ličnu procenu. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji gde je osvojio nekoliko nagrada, a rediteljka filma je nominovana i za nagradu EFA (European Film Awards) za najboljeg evropskog reditelja.

Istog dana, od 21.30h publika će imati priliku da pogleda i ostvarenje „Magnetna rezonanca“. Autor ovog ostvarenja Kristijan Munđiu nas vodi kroz filmsku priču Matijasa koji nekoliko dana uoči Božića napušta posao u Nemačkoj i vraća se u multietničko transilvanijsko selo. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kanu, a nagradu za najbolji film osvojio je na ovogodišnjem Palić Film Festivalu.

U sredu, 30. novembra u 19 časova biće prikazan film „Alkaras“ rediteljke Karle Simon. Španska drama „Alkaras“ o jednoj katalonskoj porodici dobitnik je Zlatnog medveda za najbolji film na Berlinskom filmskom festival (Berlinale) i nagradu Greenpeace – Lurra Award na Filmskom festivalu u San Sebastijanu. Istog dana u 21.30h publika će imati priliku da pogleda prvi pakistanski film prikazan na Kanskom festivalu. U pitanju je ostvarenje „Joyland“ autora Saima Sadika. Hajder Rana, tih i nezaposlen, živi sa svojom suprugom, glasnom i zaposlenom Mumtaz, u naizgled srećnom ugovorenom braku pod istim krovom kao i ostatak porodice. Usled pritiska i ismevanja od strane njegovog oca, Hajder pronalazi posao kao rezervni plesač za trans izvođačicu Bibu, što mu otvara oči za drugačiju vrstu ljubavi i drugačiji način života. Joyland je na Filmskom festivalu u Kanu nagrađen nagradom žirija u programu “Poseban progled”, a osvojio je nagrade i na još nekoliko svetskih festivala. Ovo ostvarenje je pakistanski kandidat za Oskara.

Bonus video: Mads Mikelsen deli autograme u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar