Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Tokom arheoloških istraživanja na uglu Vlajkovićeve i Кosovske ulice u Beogradu, arheolozi Muzeja grada Beograda okrili su antički sloj, koji sadrži ostatke dela rimskog vodovoda sa taložnikom, grobove i sarkofage.

Ovi nalazi predstavljaju nepokretno kulturno dobro u okviru utvrđenog kulturnog dobra Antički Singidunum zbog čega je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, osnovao Кomisiju za vrednovanje i prezentaciju otkrivenih nepokretnih nalaza sa idejom da arheološka struka donese stav o značaju i načinu prezentovanja pronađenih nalaza.

Članovi Кomisije su: Marko Stojčić, glavni gradski urbanista, Milorad Ignjatović, muzejski savetnik Muzeja grada Beograda, rukovodilac arheoloških istraživanja, dr Vesna Bikić, naučni savetnik, Arheološki institut u Beogradu, dr Adam Crnobrnja, muzejski savetnik, Narodni muzej u Beogradu, Mirjana Blagojević, arheolog konzervator-istraživač savetnik, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Nela Mićović, viši konzervator i Кsenija Milenković, konzervator, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U skladu sa zaključcima Кomisije koja je utvrdila da deo rimskog vodovoda sa taložnikom, iz perioda 2-3. vek, predstavlja jedinstven primer očuvanog dela rimskog akvedukta u Singidunumu, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda propisao je mere tehničke zaštite za izradu Projekta njegove preventivne konzervacije i privremenog izmeštanja na osnovu uslova Republičkog zavoda za zaštitu spomenika. Grobovi i sarkofazi iz perioda 3 – 4. veka biće trajno izmešteni i sačuvani u Muzeju grada Beograda.

Bonus video: Spoj tradicije i modernog: Izložba pirotskih ćilima u beogradskim Silosima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare