Otkriće bez presedana – ceremonijalne kočije kod Pompeje

Kultura 27. feb. 202118:49
Podeli:
Foto: Pompeii Archeological Park/Ministry of Cultural Heritage and Activities and Tourism/Luigi Spina/Handout via REUTERS

Arheolozi su otkrili jedinstvenu ceremonijalnu kočiju iz doba Rima u vili nedaleko od Pompeje, grada koji je nestao pod vulkanskim pepelom i lavom 79. godine nove ere.

Skoro savršeno očuvana kola, izrađena od gvožđa, bronze i lima, pronađena su nedaleko od štala drevne vile na lokaciji Čivita Đulijana, oko 700 metara severno od zidova drevne Pompeje.

Otkriveni artefakti na lokalitetu Foto: Pompeii Archeological Park/Ministry of Cultural Heritage and Activities and Tourism/Luigi Spina/Handout via REUTERS

Masimo Osana, direktor arheološke lokacije Pompeji, rekao je da je kočija prva ove vrste koja je pronađena u oblasti. Arheolozi su do sada pronalazili funkcionalana vozila koja su korištena za rad i transport, ali ne i ceremonije.

„Ovo je izvanredno otkriće koja nam pomaže da bolje razumemo antički svet“, rekao je Osana i dodao da se kočija koristila u vreme lokalnih proslava, kao što su parade i procesije.

Ministarstvo kulture saopštilo je da je ovo jedinstveno otkriće, bez presedana u Italiji.

U Pompeji, gradu 23 kilometara jugoistočno od Napulja, u trenutku erupcije Vezuva živelo je oko 13.000 ljudi. Jačina erupcije poredi se sa višestrukim atomskim bombama.

Oko dve trećine grada na 66 hektara do sada je otkriveno. Ruševine su prvi put otkrivene u 16. veku, a iskopavanja su počela 1750. godine.

„Pompeji nastavljaju da nas zadivljuju i tako će biti još puno godina, imamo još da istražimo 20 hektara“, rekao je ministar kulture Dario Frančeskini.

Pompeja, redak pokazatelj grčko-rimskog načina života, jedna je od najvećih turističkih atrakcija Italije i na listi je Svetske baštine Uneska.

Komentari

Vaš komentar