Novi Sad 12.07.2021. Laibach, Milan Fras, muzički festival Exit, Egzit
Laibach Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Koncert grupe Lajbah u Kijevu, koji je najavljen za 31. mart, otkazan je, potvrdili su članovi grupe za slovenačku agenciju STA.

Koncert u Ukrajini, koji je trebalo da bude prvi veliki nastup jednog benda od početka rata u Ukrajini, organizator je, kako su precizirali članovi Lajbaha za STA, otkazao juče, jer je sama najava svirke izazvala previše kontroverznih reakcija u toj zemlji.

Članovi grupe su naveli i da im je zahtevano da naglase kako su svi Rusi loši i celokupna ruska umetnost bezvredna, na šta nisu pristali.

– Kako bismo sprečili nepotrebnu podelu Ukrajinaca na različite tabore i eliminisali uzrok nesloge, odlučili smo da otkažemo koncert Lajbaha u Kijevu – saopštili su lokalni organizatori nastupa, i obustavili prodaju karata, dodavši da „iako je bend pokazao podršku Ukrajini i Ukrajincima i osudio ruski režim, veliki deo publike se kategorički usprotivio dolasku Lajbaha“ i konstatovavši kako „sada nije pravo vreme za koncert“.

Ukrajincima su zasmetale tvrdnje grupe Lajbah iznete u razgovoru za „Gardijan“ da je aktuelni rat zapravo geopolitički sukob između Rusije i SAD na ukrajinskoj teritoriji, odnosno „cinični posrednički rat za geostrateške interese supersila i finansijskog kapitala“.

Novi Sad 12.07.2021. Laibach, Milan Fras, muzički festival Exit, Egzit
Laibach Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Bend Lajbah je prošle nedelje najavio koncert u ukrajinskoj prestonici, saopštivši da će prihod od prodaje ulaznica donirati u dobrotvorne svrhe.

– Ne dolazimo u Ukrajinu da bismo bili prva, druga ili treća grupa koja će nastupiti u vašoj prestonici tokom rata, kako su preneli neki mediji, već kao jasan izraz podrške vašoj zemlji u ovom ratu. Neke naše izjave, koje možda nisu u skladu s vašim razmišljanjem, nikada nisu imale za cilj da vas na bilo koji način povrede ili da umanje značaj vaše pravedne borbe. Od prvih dana ruske agresije na Ukrajinu, zauzeli smo nedvosmislen stav i ponovili da u savremenom društvu nema mesta ratu. Geopolitička pitanja se ne mogu rešavati oružanim napadom – saopštili su članovi Lajbaha na svom sajtu, podsetivši da su još na početku rata otkazali sve planirane nastupe u Rusiji i osuđivali agresiju u svim intervjuima.

Međutim, dodali su i ove reči:

– Da se ​​ne varate – mi volimo rusku književnost, muziku i umetnost… Ali, u ovom besmislenom ratu između Rusije i Ukrajine, mi smo svim srcem na strani Ukrajine i njenog naroda, koji se – kao u staroj biblijskoj priči o Davidu i Golijatu – dostojanstveno bori protiv jačeg neprijatelja.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare