Ivan Blagojevic i Deril Džons
Foto:BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EDMOND SADAKA EDMOND / Sipa Press / Profimedia

„Nišvil“ neće biti održan pred publikom u najavljenom terminu u avgustu, a da li će koncerti muzičara biti emitovani uživo onlajn sa Tvrđave ili će ceo program biti odložen za septembar zavisi od odluke drugih zemalja da ukinu obavezan karantin od 14 dana za sve koji dolaze iz Srbije, naveli su organizatori poznatog džez festivala u Nišu. "I basista 'Rolingstonsa' Deril Džons spreman je da doleti u Srbiju, iako su mu otkazani svi drugi koncerti u Evropi", ističe osnivač festivala Ivan Blagojević.

Gradski štab za vanredne situacije u Nišu odlučio je da tradicionalni avgustovski festivali i javne manifestacije u ovom gradu budu odloženi zbog aktuelne situacije sa epidemijom, a direktor „Nišvila“ Ivan Blagojević kaže da će konačnu odluku o festivalu doneti 1. avgusta, kada budu znali da li će karantin za povratnike iz Niša biti ukinut ili ne.

– Za sada je 90 odsto muzičara spremno da dođe uprkos koroni. Basista „Rolingstounsa“ Deril Džons je spreman da leti iz Los Anđelesa preko Njujorka do Beograda iako su mu otkazani svi drugi koncerti u Evropi. Došao bi samo na „Nišvil“. On je 27 godina basista „Rolingstounsa“, svirao je sa Majlsom Dejvisom i planira 16. avgusta da nastupi u Nišu. Uplatili smo mu polovinu sredstava i prihvatili da pokrijemo i poskupele karte. Rusija i SAD nemaju situaciju sa karantinom, tako da je i Igor Butman, vodeća džez zvezda Rusije, takođe spreman da dođe i uplatili smo mu honorar – kaže za Nova.rs Ivan Blagojević.

Maja Mitić, Ivan Blagojević i Branislav Miltojević na pres konferenciji posvećenoj Nišvilu, Foto: Nišville

Neizvestan je dolazak „Jungsu Choi Tiny Orchestra“ iz Južne Koreje koja je uvela obavezan karantin za sve koji dolaze iz Evrope. Enco Favata iz Italije takođe bi morao u karantin po povratku iz Srbije, kao i Masimo Savić.

Na pitanje šta će raditi sa muzičarima koji žele i planiraju da sviraju na „Nišvilu“, ako karantin za ostale ne bude ukinut, Blagojević kaže da će možda taj deo programa biti organizovan onlajn da ne bi propao novac koji su dali za honorare i avionske karte.

„Nišvil“ bi trebalo da bude održan od 7. do 16. avgusta, a glavni muzički program je zakazan od 13. do 16. avgusta.

Onlajn održavanje festivala značilo bi 25 miliona dinara gubitka za „Nišvil“, navode organizatori, jer prihodi od ulaznica čine važan segment pokrića njihovog budžeta.

– Potpuno je stala prodaja ulaznica, sponzori otkazuju. Prodali smo samo 780 ulaznica tako da predlažemo da budmeo eksperiment kao što rade Nemci. Imamo 780 dobrovoljaca. Samo ovo ne bi bio pop koncert, već koncert umetničke muzike gde publika sedi, drži distancu. Moramo se sviknuti da živimo sa koronom. Umetnost i kultura će nestati ako se ne prilagodimo novim uslovima poštovanja socijalne distance – ističe Blagojević.

Sa prvim naletom korone, organizatori festivala su već nastupe pojedinih muzičara odložili za sledeću godinu. Među njima su Džulijan Marli, „Level 42“, Čarli Hanter, Pol Mekendles, „Vocal Samling“. Onda su „prepakovali“ program, da bi ih novi razvoj epidemiološke situacije doveo u situaciju potpune neizvesnosti.

– Svakojake situacije smo preživeli, a sada nam predstoje mučni i dugi razgovori sa izvođačima da im objasnimo opciju B i da se nadamo da će u septembru biti povoljnija situacija. Nadam se da onlajn „Nišvil“ neće postati budućnost festivala. Izgubiće se atmosfera koja je suština festivala, posebno pozorišnih. Da se i popravi situacija, strah publike će trajati pa i da krizni štabovi odobre, ne verujem da će ljudi odmah pohrliti na festivale – kaže Blagojević i dodaje:

– U slučaju da festival bude bez publike, gubitak „Nišvila“ biće 25 miliona i onda ćemo posegnuti za kreditom kod Fonda za razvoj, s obzirom na to da nam je to ponudila Vlada Srbije kao jedinu opipljivu meru. Za razliku od Engleske i Nemačke, Srbija izgleda nije u mogućnosti da spasava i nas.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare