Peter Veber Foto: Privatna arhiva

Britanski filmski i televizijski reditelj Piter Veber će kao gost Japansko-srpskog festivala filma (JSFF) održati majstorsku radionicu u četvrtak, 9. novembra, na Fakultetu dramskih umetnosti, najavili su danas organizatori.

Poznat po filmu „Devojka sa bisernom minđušom“ (Girl with a Pearl Earring 2003), sa Skarlet Johanson, Kilianom Marfijem i Kolinom Firtom, Veber je snimio još nekoliko naslova uključujući triler „Uzdizanje Hanibala“ (2007).

Veber je istakao da je jako srećan što je u Beogradu, te da je imao priliku da dođe i ranije, na FEST, sa filmom „Devojka sa bisernom minđušom“, i da mu je žao što je to tada odbio jer je imao promociju filma u Americi.

On smatra da su festivali kao što je JSFF izuzetno važni, upravo zbog kulturne razmene. Naveo je da za svoje filmove bira različite geografske destinacije, pomalo iz sebičnih razloga – zbog toga što voli da putuje i zbog toga što upoznaje različite ljude i kulture.

– Ja sam veliki filmofil i veoma se radujem sto ću pogledati toliko novih ostvarenja japanske i srpske produkcije. Željno iščekujem masterklas i radionicu, i drago mi je što ću upoznati filmske stvaraoce iz Srbije“ – rekao je Veber.

Foto:promo

Dodao je da uživa u radu kao mentor i predavač sa mladim rediteljima i glumcima i da je to njegov način da se oduži branši, jer je tokom studiranja i rada imao sjajne mentore i ljude od kojih je učio zanat. Kroz smeh za sebe kaže da je kao vampir jer crpi mladalačku energiju kroz taj način rada.

Piter ističe da je upravo razlog njegovog doprinosa ovogodišnjem festivalu i dolaska u Beograd, poznanstvo sa direktorkom JSFF-a, Jovanom Stević, koja je pohađala njegovu radionicu u Madridu.

Njegova veza sa Japanom, pored filma Imperator, koji je delom sniman u toj zemlji, je jednostavno ljubav prema Japanu i japanskoj kulturi i kinematografiji. Gotovo sva njegova dela su inspirisana radom Jasuđira Ozua. A novinarima je otkrio da je sa 15 godina gledao „Misteriju organizma“ Dušana Makavejeva i da ga je raspametio po neobičnosti.

Jubilarni deseti Japansko-srpski festival filma (JSFF) biće održan od 8. do 12. novembra, sa temom „Trajanje“, a ostvarenja najnovije srpske i japanske produkcije biće prikazivani u Jugoslovenskoj kinoteci i Sinepleks (Cineplexx) Galeriji, najavili su danas organizatori.

Bonus video: Dokumentarac os tvaranju filma „Čuvari formule“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar