Foto:EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Organizatori Venecijanog filmskog festivala nastavljaju sa priprema za njegovo održavanje od 2. do 12. septembra uprkos epidemiji virusa korona i odbacuju mogućnost da se Mostra realizuje putem interneta, bar ne u celosti.

„Venecijnski filmski festival ne može da zameni nijedan onlajn događaj. Postoji mogućnost da koristimo tehnologiju za neke segmente, ali još je rano da o tome odlučujemo“, rečeno je listu „Verajeti“ u organizacionom timu manifestacije.

Tokom vikenda umetnički direktor festivala Alberto Barbera je rekao italijanskoj agenciji ANSA da trenutno ne razmatra digitalne opcije.

Barbera je reagovao na izjave čelnika Toronto Film Festivala Džoane Visent i Kamerona Bejlija da traže najbolju opciju, bila ona digitalna ili ne, za održavanje festivala koji je planiran u periodu od 10. do 20. septembra, nesigurni kako će u septembru izgledati okupljanje ljudi.

„Toronto je drugačiji tip festivala i ne može se porediti sa Kanom ili Venecijom. Dok moj tim i ja radimo kao i prethodnih godina, ništa se neće promeniti u budućnosti i ne vidimo mogućnost eliminisanja fizičkog održavanja festivala“, rekao je Barbera agenciji ANSA.

Da Venecijanski filmski festival nastavlja pripreme ne obazirući se na dešavanja u vezi sa epidemijom, pokazuje i to da su organizatori objavili poziv zaintresovanima za učešće u koprodukcionoj radionici namenjenoj autorima sa Bliskog istoka i Afrike, koja treba da se održi tokom trajanja festivala.

U januaru je objavljeno da će glumica Kejt Blančet predsedavati žirijem 77. izdanja najstarijeg filmskog festivala u svetu.

Italija je među najpogođenijim zemljama virusom korona sa 15.000 smrtnih slučajeva do sada.

Prošlog meseca je doneta odluka da se Bijenale arhitekture u Veneciji, čiji je početak planiran za 23. maj, pomeri zbog epidemije za 29. avgust.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram