Danas je "fića" relikvija ali još uvek čujem radostan smeh i glasan uzvik "Živela Francuska" koji je izgovorio moj otac i baku Francuskinju koja mi je na odru tiho rekla: "Govori mi na francuskom", ispričao je u svom govoru Miki Manojlović primajući danas Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza u ambasadi Francuske.

U uvodnom govoru, ambasador Francuske Pjer Košar podsetio je na bogatu karijeru glumca, kako u pozorištu, tako i na filmu, istakavši Manojlovićevo francusko poreklo.

– Srbin ste, ali i Francuz, a vaša veza sa Francuskom je duga i snažna: vaš deda Srbin otišao je dvadesetih godina prošlog veka u Francusku, na doktorske studije, na Sorboni. Upoznao je Mari Kolen, vašu baku, u Nansiju. Oboje dolaze u Srbiju 1930. godine i od tada počinje Vaša francusko-srpska porodična priča. Želim da istaknem da je vašeg dedu, inženjera, Francuska proglasila Oficirom Legije časti – rekao je ambasador.

Predrag Miki Manojlović i Pjer Košar Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Zahvalivši se Košaru i Ministarstvu kulture Francuske, pred zvanicama iz javnog i kulturnog života, Manojlović je istakao da mu je čast da francuski orden nosi na svom reveru.
Manojlović se osvrnuo na detinjstvo i uspomene iz Francuske.

– Nekada davno 1952. godine u našoj ulici u Beogradu pojavila se limuzina, bio je to prijatelj moga oca Žan Parizo. Kao da je sleteo svemirski brod. Bili smo opčinjeni. Bela limuzina se posle tri nedelje vratila u Francusku, a meni je zauvek ostao u sećunju zagrljaj mog oca i njegovog prijatelja. Godinama kasnije posećivali smo ih  u Francuskoj, a onda je Parizo otišao među zvezde – govorio je laureat.

Dragoljub Mićunović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Podsetio se vremena kada je u „fići“ sa majkom i ocem obilazio Francusku.

Orden oto:Vesna Lalić/Nova.rs

– Danas je „fića“ relikvija ali još uvek čujem radostan smeh i glasan uzvik „Živela Francuska“ koji je izgovorio moj otac tad.

Glumac se posle jednog kratkog boravka u Francuskoj vratio u Beograd 1969. godine da bi saznao da mu ovde baka Francuskinja teško bolesna leži u bolnici.

– Video sam svoju baku Mari Kolen, ležala je u krevetu. Video sam njene ogromne oči i jako slabašno telo, osmehnula mi se. Samo je tiho izustila – „Govori mi fracuski. Samo to i ništa više.“ Govorio sam joj o svemu. Pričali smo kao da smo se sklonili u neki zaklon od pljuska. Napustila nas je dve noći kasnije – kazao je Manojlović.

Suzana Vasiljević i Ivan Karl Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Istakao je da mu je vreme od 1969. donelo susrete sa velikim umetnicima i događajima i da mu je „donelo gotovo sve što može da se dogodi“.

Predrag Miki Manojlović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– Pretočiti ideje na duhovnom nivou u kondenzovano vreme pozorišta i filma je ličan i opasan put. Ne vladati samo zanatom već svojom kreativnošću dokaz je da ste još uvek živi – rekao je i dodao:

– Kultura i kreativnost su suština i ključ sveta, koji je često izgubljen, a Francuska je svetionik kulture i bastion pred naletom osrednjosti.

Dragoljub Mićunović i Olja Bećković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Manojloviću je orden dodeljen ukazom ministarke kulture Francuske pre pet godina, ali su prema rečima Košara pandemijske okolnosti odložile dodelu.
Neposredan povod za današnju svečanost je održavanje Festivala francuskog filma u Beogradu od 15. do 19. juna, čiji je Manojlović kum.

Ambasador Košar je istakao da Manojlović svojim „slobodoumljem i humanizmom, sluhom za društvena pitanja, vodi hrabru borbu za povezivanje i integraciju ljudi kroz umetnost.“

Predrag Miki Manojlović i Pjer Košar Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– Tako ste 2008. godine pokrenuli radionicu za kreaciju i realizaciju programa za slepe, slabovide i druge hendikepirane osobe, pružajuži im priliku da budu ne samo posmatrači već i akteri i stvaraoci kulturnih programa. Vaše angažovanje je snažno i na polju pomirenja i međukulturalnog dijaloga u regionu. Neumorno radite na povezivanju Francuske i Srbije, kao i zemalja Zapadnog Balkana. Briljantni umetnik veličanstvene harizme, ostajete jedna od glavnih figura jugoslovenskog filma proteklih 40 godina, zapravo filma, najkraće rečeno. Vi ste istinska veličina evropske pozorišne i filmske umetnosti – istakao je Košar.

Na svečanom prijemu koji je upriličen ovim povodom prisustvovale su brojne zvanice među kojima i savetnica predsednika Vučića Suzana Vasiljević, Dragoljub Mićunović, ekipa „Južnog vetra“ na čelu sa rediteljem Milošem Avramovićem, Olja Bećković, Manojlovićeva supruga i upravnica JDP Tamara Vučković i Mikijeve kolege…

Bonus video: Govor Mikija Manojlovića na Festu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare