Foto: Promo/MCF

Film "Optužujem" Romana Polanskog, nagrađen Srebrnim lavom u Veneciji, otvoriće prvi besplatan onlajn filmski festival Moj OFF u petak 27. marta u 21h.

Snimljena na osnovu istoimenog romana britanskog pisca Roberta Harisa, sa kojim je Polanski već sarađivao na filmu „Pisac iz senke“ (2010), drama „Optužujem“ bavi se ozloglašenom Drajfusovom aferom kada je 1895. godine mladi francuski oficir jevrejskog porekla Alfred Drajfus (Luj Garel) ražalovan zbog sumnje da je nemački špijun i potom osuđen na doživotno zatočeništvo na Đavoljem ostrvu.

Među svedocima njegovog poniženja našao se i major Žorž Pikar (Žan Dižarden) koji je, nakon promovisanja u načelnika kontraobaveštajne službe, otkrio da se vojne tajne i dalje odaju Nemcima posle čega je i sam upao u opasnu mrežu prevara.
U ostalim ulogama su Emanuel Senje, Matje Amalrik, Vensan Peres i drugi.

Sem Srebrnog lava u Veneciji, Gran prija žirija, „Optužujem“ je uzeo i tri Cezara (francuska Oskara): za režiju, adaptriani scenario i kostim. Film je imao srpsku premijeru na 48. FEST-u.

Prvo izdanje besplatnog onlajn filmskog festivala Moj OFF biće održano od 27. marta do 10. aprila na ovoj „lokaciji“. U okviru pet progrogramskih celina publika će moći da pogleda 65 igranih i dokumentarnih ostvarenja, uglavnom prikazanih na 48. FEST-u i 15. FAF-u, ali i nekoliko premijera, najavio je organizator „Megakom film“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram