Božidar Nikolić Foto:sofest.rs

Komemoracija povodom smrti čuvenog direktora fotografije i reditelja Božidara Bote Nikolića biće održana sutra u podne u Jugoslovenskoj kinoteci, saopšteno je iz ove institucije.

Na komemorativnom skupu u u sali „Makavejev“ Kinoteke o životu i radu autora čiji se filmovi ubrajaju među klasike ovdašnje kinematografije govoriće reditelj Lordan Zafranović, glumica Mira Banjac, direktor fotografije Miloš Kodemo i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

Nakon skupa sećanja biće prikazan Nikolićev film „Tri karte za Holivud“ (1993), koji je digitalno restaurisan.

Božidar Bota Nikolić preminuo je 13. maja u 80. godini. U dugoj karijeri snimio je više od 50 filmova.

Za snimateljski rad dobio je dve Zlatne arene na festivalu u Puli – za „Beštije“ (1978) Živka Nikolića i „Život je lep“ (1985) Bore Draškovića. Zlatnu arenu osvojio je, zajedno sa Dušanom  Kovačevićem, i za režiju „Balkanskog špijuna“ (1984). Kao direktor fotografije radio je filmove „Pad Italije“ Lordana Zafranovića, „Dečko koji obećava“ Miše Radivojevića, „Ko to tamo peva“ i „Maratonci trče počasni krug“ Slobodana Šijana, „Petrijin venac“ Srđana Karanovića… Režirao je filmove „Tamna strana sunca“, „Balkanska braća“, „U ime oca i sina“, „Jednog lepog dana“…

Božidar Nikolić je 2017. godine dobio nagradu Udruženja filmskih umetnika Srbije za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji, a na 45. Filmskom festivalu u Sopotu (Sofest) 2016. godine nagrađen je statuetom Sloboda za doprinos filmskoj umetnosti za kameru.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar