Foto: The Hollywood Archive / Avalon / Profimedia

Nakon 27 godina, čuveni film "Heat" dobija nastavak. Pisac i reditelj Majkl Man 9. avgusta objavljuje drugi deo svog uspešnog krimi epa ali u formi romana pod nazivom "Heat 2". Knjiga će pratiti živote glavnog kriminalca Nila Mekalija kojeg je tumačio Robert De Niro i opsesivnog detektiva Vinsenta Hane (Al Paćino) pre i posle događaja iz filma iz 1995. godine. U znak sećanja na kultno ostvarenje, na Tribeka festivalu održan je panel u kojem su učestvovale slavne zvezde Al Paćino i Robert De Niro, kao i dugogodišnji producent Art Linson.

– Činjenica da ova dvojica glume u filmu je nešto što bi skoro svako nazvao dobrom idejom – rekao je na početku Linson, a prensi „Variety“.

Paćino je ovom prilikom otkrio koga bi voleo da vidi u ulozi njegovog detektiva Vinsenta Hane, kada bi se snimala „Vrelina 2“.

– Timoti Šalame. On je divan glumac i sjajno izgleda – rekao je glumac i oduševio prisutne.

Al Paćino i Timoti Šalame Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia, EPA-EFE/DAVID SWANSON

Fanovi koji su sedeli u gomili na konferecniji, neprestano su uzvikivali neke od čuvenih citata iz filma, a svakako jedna od najprepoznatljivijih je ona kada Paćino vrišti tokom scene ispitivanja lika kojeg je igrao Hank Azarija: „Cause she’s got a great ass! And you got your head all the way up it!“. Azarija je ranije otkrio da je finalna verzija filma uključivala njegovu iskrenu reakciju na Paćinovo čitanje.

– Mislim da je Paćinu dosadio Man i vikao je „Sjajno du*e“ iz frustracije, što me je uplašilo. Uopšte ne glumim, on me je tada stvarno užasnuo – rekao je svojevremeno Azarija.

Kada je to čuo, Paćino je bio potpuno iznenađen.

– Ozbiljno? Ko bi rekao! Nisam znao da je tako bilo – rekao je Al.

Upitani kako su se spremali za uloge, De Niro je pogledao Paćina i slegnuo ramenima:

– Opljačkao sam nekoliko banaka – rekao je De Niro uz osmeh.

Foto: Anthony Behar / ddp USA / Profimedia

Holivudski dvojac priznao je da im se gluma bazirala uglavnom na čistom instinktu. Kako se ispostavilo, mnogo njihovih čuvenih scena u filmu „Heat” su bile improvizacije tokom snimanja – uključujući i onu poznatu scenu u restoranu.

– Al i ja nismo uvežbavali. Samo smo smatrali da je bolje samo da tako uradimo – rekao je De Niro.

Scena u kojoj Hana i Mekoli otkrivaju svoje stroge ideologije uz šoljicu kafe je prva sekvenca u istoriji kinematografije u kojoj dva legendarna glumca zajedno dele ekran.

Do sada su snimili četiri filma zajedno. Prvi je bio drugi deo „Kuma“ (1974) u kojem je de Niro igrao mladog Vita Korleonea, a Al Paćino njegovog sina Majkla. Sledio je „Vrelina“, te „Pravično ubistvo“ i poslednji Skorsezeov „Irac“ koje je premijerno prikazan 2019. godine.

Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Na konstataciju prisutnih da je njihov odnos i specifičan konflikt u „Vrelini“ hvaljen u poslednjih nekoliko decenija zbog svoje suptilne napetosti i prirodnog tempa, Paćino je odgovorio da je to razultat De Nirovog umeća slušanja.

– Često sam govorio ljudima: „Možete sve da uradite sa Bobom. Šta god da radite, on će to čuti, reagovati na to i povezati se s tim“ – rekao je Paćino i dodao:

– Pravi je luksuz biti sa takvim čovekom. Šta god da uradiš, on to shvata. On je uvek tu, spreman! Pretpostavljam da je to nešto kao tenis. I na filmovima morate stalno da udarate loptu preko mreže, a ona stiže do druge osobe. Sve je to uglađen ritam koji dobijate ako slušate.

De Niro je, s druge strane, pohvalio rediteljevu pažnju za detalje.

Foto: The Hollywood Archive / Avalon / Profimedia

– Odvaja dovoljno vremena da detalje učini posebnim – rekao je glumac i prisetio se vrhunca filma koji je sniman u hotelu i na pisti međunarodnog aerodroma u Los Anđelesu.

– Snimali smo vikendom u centru Los Anđelesa, jer morate da koristite određene ulice, a one su bile zauzete tokom nedelje. Bio je to deo Manove preciznosti. To se ranije nije videlo u filmovima i bilo je posebno i nezaboravno. Bio sam svestan da sam deo nečeg važnog – priznao je De Niro.

Preciznost filma, dodao je, ogleda se i u činjenici da su ih profesionalci obučavali da pucaju iz mitraljeza.

– Radi autentičnosti, dok smo vežbali nismo koristili ćorke kao drugi – priznao je De Niro.

Iako se Paćino složio da su sjajne uloge doprinele autentičnosti filma, pohvalio je i montažere jer su učinili da glumci izgledaju bolje.

– Nikad ne zaboravite montažere! Uvek pomislim: „Hej, pa taj montažer je učinio da izgledam bolje nego što sam bio!“ I sam sam radio montažu. Predložio bih svakom glumcu, producentu, režiseru, montažeru – pogledajte film pre nego što se „zaključa“. Imajte sugestije možda neko i sasluša.

U tom kontekstu, ispričao je šta se dogodilo na setu filma „Kum“.

– Stavio sam gomilu beleški na sto Frensisa Forda Kopole i on je rekao: „Odjebi“. Ponekad uspe – rekao je Paćino slegnuvši ramenima i osmehujući se.

Ograničena serija Paramaunta „The Offer“, koja je nedavno završena, prikazala je priču o tome kako je nastajao „Kum“. Na pitanje da li je gledao, Paćino je oduševljeno rekao: „Naravno, zašto je ne bih gledao? To je priča mog života!“

Zaokružujući razgovor, glumci su upitani da li bi film poput „Heat“ mogao da se snimi u modernom holivudskom miljeu.

– Sada se snima mnogo gorih filmova od „Vreline“, pa zašto se onda ona ne bi snimala sada – rekao je iskreno Linson.

Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Priznajući da se svet promenio, Paćino je rekao da veruje da su servisi za strimovanje i dalje zainteresovani za pravljenje visokobudžetnih blokbastera.

– Netfliks je napravio „Irca“, tako da je to izvodljivo, ali je i dalje teško. Mislim da bi Netfliks, Amazon ili neko od njih mogli da naprave nešto poput „Heat“ – rekao je Paćino.

Majkl Man je scenario za „Vrelinu“ zasnovao na istinitoj priči o kriminalcu Nilu Mekaliju, kog je njegov prijatelj, detektiv Čarli Adamson ubio 1963. godine. Vinsent Hana je losanđeleski detektiv koji je rešen da ga uhvati. Iza Hane su dva propala braka, a s trećom ženom živi kao potpuni stranac i ne zna da uspostavi kontakt s pastorkom. Mekali odlučuje da obavi još jedan „posao“, a dvojica zakletih neprijatelja sada treba da nadmudre jedan drugog.

Reditelj Majkl Man opisao ih je kao dva čoveka koja su, uprkos tome što su bili na suprotnoj strani zakona, poštovali i divili se jedno drugom zbog posvećenosti onome čime su se bavili na najbolji mogući način.

Bonus video: De Nirova životna priča: Kako je postao omiljeni filmski mafijaš

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare