Opera Sankt Peterburga gostuje u Narodnom pozorištu i Madlenijanumu. Foto: Promo/Madlenianum

Državni kamerni muzički teatar, Opera Sankt Peterburga, opet gostuje u Beogradu. "Elektra" Riharda Štrausa na repertoaru je Narodnog pozorišta 26. juna u 20 časova a sutradan, sa početkom u 19 sati, na programu Opere i teatra Madlenianum je Gala koncert, saopštili su iz ova dva pozorišta koji su domaćini slavnoj operskoj kući iz Rusije.

Solisti će, u pratnji simfonijskog orkestra Opere Sankt Peterburga, beogradskoj publici predstaviti remek-dela svetske klasike u Madlenianumu 27. juna u 19 časova. Na programu su arije i dueti iz najpoznatijih opera ruskih i inostranih kompozitora: P. Čajkovskog, Ž. Bizea, V. A. Mocarta, R. Ščedrina, L. Deliba, A. Alabjeva, Đ. Verdija i drugih. U ponedeljak, 28. juna, u 19 časova, takođe u Madlenianumu biće prikazana opera Aleksandra Dargomižskog „Esmeralda“.

Državni kamerni muzički teatar Opera Sankt Peterburga, kako se navodi, jedno je od najpoznatijih i najboljih muzičkih pozorišta u Rusiji i van nje. Njegov osnivač i stalni umetnički rukovodilac, narodni umetnik Rusije Jurij Aleksandrov, poznat je po svojim stvaralačkim eksperimentima i neočekivanim rediteljskim rešenjima. Trupa teatra Opere Sankt Peterburga je vrlo mlada. Čine je diplomci sanktpeterburškog konzervatorijuma koji nosi ime N. A. Rimskog-Korsakova, ali i mladi talenti koje Jurij Aleksandrov ume da pronađe širom Rusije. Sada već tradicionalno, kaže se u saopštenju, Opera Sankt Peterburga krajem sezone gostuje u srpskoj prestonici. Čak i u doba pandemije nisu odustajali od posete Beogradu.

Opera Sankt Peterburga gostuje u Narodnom pozorištu i Madlenijanumu.Foto: Promo/Madlenianum

Pozorište Aleksandrova nazivaju rediteljskim. Aleksandrov o tome kaže: „Moje pozorište je glumačko“. Reditelj, kako se ističe, radi sa solistima temperamentno i strasno, pomažući im da otkriju svoje glumačke mogućnosti. Stalni saradnici Jurija Aleksandrova učestvuju i u ovim programima, za dirigentskim pultom Maksim Valjkov, scenografiju i kostim je radio Vjačeslav Okunjev, majstor svetla je Azat Julbarisov, a video kreacija je Georgija Saveljeva, koreografiju za „Esmeraldu“ je radio Vasil Panajotov.

„Već niz godina dolazimo na gostovanja u Srbiju kod svojih prijatelja, kolega i publike. Srpski gledaoci nas uvek dočekuju srdačno, sa velikim zadovoljstvom i interesovanjem. Prošle godine, kada je u čitavom svetu bila krajnje neizvesna situacija, gostovali smo u Srbiji u okviru obeležavanja 75-godišnjice pobede nad fašizmom. Uz poštovanje svih predviđenih epidemioloških mera, u salu je došla publika koja je bila oduševljena našim umetnicima i predstavama i zajedno sa nama iskazala zahvalnost i uvažavanje svim ljudima zahvaljujući kojima je pobeđena pošast fašizma“, navodi direktor teatra Evgenij Maligin.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar