Bitef teatar pokreće novu seriju razgovora, Foto: Promo/Bitef teatar

Bitef teatar će tokom maja realizovati seriju razgovora posvećenih savremenoj plesnoj sceni, pod nazivom „Nastavimo iz početka – Trougao - (Iz)vantredna plesna scena“, najavilo je to pozorište.

Prvi razgovor najavljen je za subotu, 16. maj, u 19 časova, a učestvovaće Dunja Jocić, koreografkinja koja živi i radi u Amsterdamu, Saša Božić, dramaturg i pozorišni reditelj iz Zagreba, i Isidora Stanišić, koreografkinja, izvođač i pedagog savremene igre iz Beograda.

Razgovori će gledaocima biti dostupni i nakon prvog emitovanja i biće sačuvani i u arhivi Bitef teatra.

Sagovornici će pokušati, kako navode u Bitefu, da detektuju šta je to novo, uzbudljivo, bitefovsko na evropskoj pozorišnoj sceni. Odgovaraće na pitanja u vezi sa trenutnom situacijom u sferi plesa, performansa, ali i šire, na polju kulture i umetnosti. Razmatraće moguće perspektive, u kom pravcu može ili bi trebalo da se kreće umetnička scena i koji su mehanizmi borbe za bolje uslove rada umetnika na nezavisnoj pozorišnoj sceni.

Ovi razgovori će biti realizovani na „Jutjub“ kanalu Bitef teatra jednom nedeljno u formi jednosatne emisije, u kojoj će učestvovati tri umetnika ili teoretičara koji žive i rade u Srbiji, Berlinu, Zagrebu, Štokholmu, Amsterdamu, Ljubljani…

Bitef je u prethodnom periodu organizovao digitalno izdanje Filozofskog teatra, u kome su Srećko Horvat i Maja Pelević razgovarali sa pozorišnim rediteljem Oliverom Frljićem, nekadašnjom selektorkom Bitef festivala Anjom Sušom i vodećim imenima svetskog savremenog pozoišta Milom Rauom iz Brisela i Štefanom Kegijem iz Berlina.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar