Foto: Jugoslovenska kinoteka

Dokumentarac o Sergeju Polunjinu, restaurisana kopija "Davitelja protiv davitelja", baleti "Kraljica Margo" i "Grk Zorba", drama "Tesla" sa Draganom Mićanovićem... deo su današnje ponude onlajn kulturnih sadržaja.

FILM

Na programu onlajn filmskog festivala Moj OFF u 9h je misteriozni triler „Izgubljeni auto-put“ Dejvida Linča, o džez saksofonisti (Bil Pulman) kome nameštaju ubistvo supruge i šalju u zatvor, gde on neobjašnjivo nestaje i biva zamenjen mladim mehaničarem koji vodi drugačiji život.
U okviru sekcije „Dokumentarni vrhunci“ od 12h možete pogledati ostvarenje „Igrač“ Stivena Kantora, filmsku biografiju o „enfant terrible“ baletskog sveta, Sergeju Polunjinu.
Termin za decu, od 15h, danas je rezervisan za animirani film „Pat i Mat: Zimska radost“.
Ruski reditelj Pavel Lungin snimio je ratni film „Bratstvo“, zasnovan na istinitim događajima o povlačenju ruskih trupa iz Avganistana 1989, koji je na programu u 18h.
Današnji program u 21h zatvara francuska fantazija „Mala zombi“ Bertrana Bonela smeštena u internat u Parizu sedamdesetih godina prošlog veka, gde jedna učenica sa Haitija otkriva prijateljima porodičnu tajnu.

Kultno ostvarenje “Davitelj protiv davitelja” (1984) u režiji Slobodana Šijana, resaturisano u okviru projekta “VIP Kinoteka”, moći ćete da pogledate od 17 sati na sajtu Jugoslovenske kinoteke, kao i na Fejsbuk stranici VIP-a.

POZORIŠTE, OPERA, BALET

U čast svog 21. rođendana, Pan teatar će do nedelje u ponoć učiniti dostupnom na svom Jutjub kanalu predstavu „Tri praseta“.

Malo pozorište „Duško Radović“ od 12h pušta na svom Jutjub kanalu predstavu „Andersenovi kuvari“ Dragoslava Todorovića, svojevrsnu odu Hansu Kristijanu Andersenu i njegovom delu.

Na reperotaru Jutjub kanala Narodnog pozorišta u Beogradu od 21h je balet „Kraljica Margo“ u koreografiji i režiji Krunoslava Simića, na muziku Gorana Bregovića, rađenoj i za istoimeni film Patrisa Šeroa. To je priča o Margareti Valoa, sestri i ćerki francuskih kraljeva čiji je ugovoreni brak bio pokušaj pomirenja katolika i hugenota.
U glavnim ulogama su Duška Dragičević, Konstantin Kostjukov, Konstantin Tešea, Milan Rus, Nikica Krluč, Milica Bezmarević…
Praizvedba je bila 1. decembra 2005. godine.

Jugoslovensko dramsko pozorište emitovaće na svom Jutjub kanalu u 18h i 21h drugu i treću onlajn reprizu „Bureta baruta“ u režiji Slobodana Unkovskog, po tekstu Dejana Dukovskog sa Vojom Brajovićem, Branislavom Lečićem, Vojinom Ćetkovićem, Sergejem Trifunovićem, Mijranom Karanović…
Premijerno je izvedena 18. marta 1995. a poslednji put 8. aprila 2006.

Opera i teatar Madlenianum na svom Jutjub kanalu od 19:30h premijerno emituje dramu „Tesla“ Miloša Crnjanskog u režiji Nikite Milivojevića, premijerno izvedenu 28. maja 2005.
Igraju: Dragan Mićanović, Ana Sofrenović, Danijela Ugrenović, Miodrag Krivokapić, Mihailo Janketić, Feđa Stojanović, Boris Komnenić…
Od 18h na programu je repriza opere „Sinjor Bruskino“ Đoakina Rosinija u režiji Jitke Stokalske, pod dirigentskim vođstvom Aleksandra Spasića.
Igraju: Miodrag Miša Jovanović, Darija Olajoš, Nikola Mitić, Saša Štulić, Branislav Kosanić, Velizar Maksimović…

Počev od 14h u nedelju, pa naredna 24h na zvaničnom sajtu i Fejsbuk stranici Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada biće dostupan snimak baleta „Grk Zorba“ koreografa i reditelja Krunoslava Simića, po motivima romana Nikosa Kazancakisa.
Igraju Andrej Kolčeriu, Samjuel Bišop, Katarina Kljajić, Ana Đurić i Milan Ivan.

Na sajtu Metropoliten opere do pola časa iza ponoći možete gledati Verdijevu operu „Magbet“ po Šekspirovom komadu a počev od prvih minuta ponedeljka, 6. aprila, biće emitovana Belinijeva „Norma“.

Berlinska filharmonija odlučila je da svake večeri od 4. aprila do katoličkog Uskrsa upriliči onlajn Uskršnji festival sa programom iznenađenja koji danas počinje u 13h. Možete ga pratiti ovde.